46

Кои храни да избягваме, ако често ни боли глава

Проучвания показват, че съществува връзка между състоянието на чревната флора и мозъка. Много от бактериите, които живеят в нас, не са вредни за човека. Именно затова те се наричат добри бактерии. Те помагат при храносмилането и ни предпазват от лошите бактерии.

Добрите бактерии живеят в храносмилателната ни система, по кожата ни и в устата. Но те могат да бъдат разрушени от лошите бактерии, ако не спазваме добри хранителни навици или ако не се лекуваме правилно. Един от проблемите, които се появяват, е главоболието. Затова е добре да избягвате храните и напитките, пречещи на доброто състояние на чревната флора.

Близо 25% от хората, които страдат от мигрена, употребяват голямо количество червено вино или бира. Алкохолът причинява дехидрация, а това води до главоболие. Шоколадът е вторият източник на мигрена след алкохола. Той съдържа кофеин и бета-фенилетиламин, които причиняват мигрена.

Зрели сирена - като фета сирене, синьо сирене и пармезан, съдържат вещество, наречено тирамин. А колкото по-дълго отлежава сиренето, толкова по-високо е съдържанието на тирамин. За това вещество се знае, че причинява силно главоболие, затова не бива да се прекалява с тези сирена.    

Сушени меса като колбасите, съдържат консерванти, наречени нитрати, които запазват цвета и аромата. Тези храни могат да отделят азотен оксид в кръвта, за който се смята, че разширява кръвоносните съдове в мозъка. А азотният оксид, който стига до мозъка, може да причини мигрена. 

Твърде голямото количество кофеин може да предизвика мигрена. От друга страна, проучване на американската фондация за борба с мигрената сочи, че приемът на кофеин в умерени дози може да предотврати главоболието.

Храни, които съдържат аспартам, глюкозо-фруктозен сироп, сукралоза, стевия и други подобни изкуствени подсладители, трябва да бъдат напълно избягвани. Обикновено тези подсладители се намират в диетични напитки, дъвки, снаксове, дресинги за салати и зърнени закуски.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?