Следвайте ни

Климатикът - спасител или враг?

Ако не управляваме правилно машината, можем да си навлечем големи главоболия в лятната жега

Климатикът е един от най-верните другари на всяко домакинство или офис в летните месеци. По-голямата част от нас са изложени на директното му влияние през голяма част от денонощието. Снабдените с климатик помещения са истински оазиси за подпушилия в летните жеги българин. Само че той едва ли си дава сметка, че силно охладеният въздух в съчетание с шока, на който неминуемо е подложен организмът при рязката промяна на температурата, отключва множество от типичните за сезона инфекции на дихателните пътища. 


Магазини, ресторанти, барове, киносалони примамват зажаднели за хлад клиенти. Климатикът съвсем не е излишен лукс за офиса и автомобила, а вече смело си проправя път и към частния дом. Специалистите обаче алармират, че с устройството шега не бива. Дори и да е качествено и от известна марка, при неправилната му употреба изникват редица здравни неприятности. Проблемите най-често са налице при неспазване на инструкциите по поддръжката и почистването, дадени от производителя, а така също и при нередовни технически прегледи.


В такива случаи климатиците се замърсяват и заедно с прохладата разнасят гъмжило от коварни бактерии и гъбички. Така те се превръщат в неизчерпаем източник на различни болести на дихателните пътища от алергичен или инфекциозен произход - настинка, фарингит, бронхит, а дори и пневмония.

 


При слаба имунна система гъбичките могат да причинят развиването на пневмония, която да доведе до сепсис - общо микробно заразяване на организма, последвано в повечето случаи от фатален край. Специалистите предупреждават и за съществуването на „климатична треска", чиито симптоми включват висока температура, втрисане, общо неразположение и главоболие.


Прекомерно ниският режим на климатиците в съчетание с последвалата сухота на въздуха и шокът на организма при внезапната смяна от 18-24-градусови температури с 40-градусови са основните фактори за бума на летни инфекции като например фарингит. Те превръщат в патогенни иначе поначало безопасните вируси на лигавицата на носа, с което пък настинката ви е в кърпа вързана.


Затова и през летните месеци катарите са предимно вирусни, за разлика от бактериалните през зимата. За всеки случай бъдете нащрек при по-дълъг престой в помещения с включен климатик, особено ако сте с крехко здраве и лабилна имунна система.
За да се предпазите от инфекциите, е добре да подлагате охладителната система на редовни технически прегледи, грижете се съвестно за чистотата <210>. При необходимост не се колебайте да повикате специалисти по поддръжката. Настройте уреда на температура 20-24 градуса, нека относителната влажност на въздуха бъде 35-60 процента.

Ако усетите първите симптоми на „климатичната треска" - втрисане, общо неразположение и силни болки в главата, незабавно напуснете вредното помещение. Обикновено истинската причина за влошеното ви състояние се установява трудно, тъй като се бърка с други фактори. Настинките, причинени от климатика, протичат без вдигане на висока температура, а с кихане, хрема и запушен нос. Забравете за изкуствената прохлада, избягвайте резките промени на температурата, не прекалявайте с излагането на слънце! Бъдете особено нащрек за здравето си, когато се плацикате в басейна или се излежавате на плажа!

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?