Следвайте ни

Климатикът в колата опасен за психиката! Ето как

viber icon

Климатикът, който включваме да охлади купето на колата ни през лятото, може да се окаже изключително опасен за психическото ни, а и не само, здраве. За това предупреждава психиатърът д-р Веселин Герев. 

„През последния месец температурите на слънце надвишават 40 градуса. Салоните на автомобилите, които са на улицата, се нагряват още повече. Най-логичното в случая е да включим климатика на максимум и да се наслаждаваме на прохладата. Много малко от нас, обаче, знаят за вредата от климатика. Проучвания показват, че оптималната разлика във температурите вътре и вън не трябва да надвишава 6 градуса. При по-голяма разлика често се получава главоболия, замътняване на зрението, шум в ушите, затруднена концентрация, лесна раздразнителност, забавени реакции. По-страшно става положението, когато излезем от автомобил“, казва психитърът. 

Причината за това е, че  често рязката промяна на температурата от студено към много топло води до колапс, заради разширение на съдовете и срив на кръвообръщението.

„По-чести обаче са психичните симптоми – агресия, вербална или физическа, „звездички” пред очите, мигренозен пристъп на главоболие и световъртеж, паметови смущения, затруднения в походката и координацията. Най-чест проблем вечерта е нарушения сън“, споделя специалистът. 

Ето защо най-подходящата температурна разлика при работещ климатик между купето и външната среда трябва да е около 5-6 градуса. 

„Ако шофирате със диоптрични  очила, неприятните симптоми се усещат значително по- интензивно. Използването на слънчеви очила, пък, намалява ефекта от рязката температурна разлика“, допълва Герев. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?