2374

Климатикът у дома е ОПАСЕН за здравето, ето защо

Климатикът е широко разпространен уред, намиращ място в почти всеки дом. Неговото разпространено приложение се дължи на основните му две функции: отоплителна и изстудяваща.

Този уред е особено необходим през летния сезон, когато навън температурите са непоносимо високи. Тогава хладкият въздух от климатика е безценен помощник в борбата с жегите. Не е тайна обаче, че независимо от своите привилегии, климатикът оказва и не толкова благоприятно влияние върху човека. Ето какви вреди носи домашният климатик:

Резките температурни амплитуди

Климатизираното пространство предполага контрастни температури в сравнение с външните. От много охладена стая човек излиза навън, където е много топло, и обратно – вътре отоплената климатизирана стая в контраст със студа навън. Тези резки амплитудни промени в климата предизвиква огромно затруднение на тялото, което използва своята терморегулация всеки път.

Вследствие човешките съдове не могат да се адаптират толкова бързо на настъпващите температурни промени. Най-оптималната допустима граница е разлика между 10 градуса между температурите вън и вътре. При по-голяма амплитуда това ще доведе до застой, който провокира възпаление в организма.

Причинява схващане

Едно от основните вреди на климатика е, че той охлажда интензивно части на тялото като гръб, стъпала, врат и кръст. Тези зони за изключително чувствителни и тяхното прекомерно охладяване може да доведе редица симптоми: вазоспазъм в носа, възпаляване на нервни окончания, мускулни схващания. Това се дължи на факта, че има огромно разлика между обикновения вятър и изстудяващото действие на климатика. При духането от климатика се изпарява течността върху кожата, която я прави уязвима.

 Изсушава въздуха

Друг вреден ефект от климатика е прекомерното изсушаване на въздуха в помещението. Това се причинява предимно от неправилно настройване на климатика и нередовно проветряване. Вследствие въздухът, който климатикът циркулира, започва да се изсушава. Това може да доведе до сухота в очите, устата или лигавицата на носа.

За да избегнете тези вреди за своя организъм, не е необходимо непременно да спирате климатика. Ако се придържате към нормата да спазите разлика от 10 градуса, настройвате правилно своя климатик и проветрявате помещението, то тези вреди ще бъдат оптимално ограничени.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Тотю

Тотю

04.07.2022 | 06:06

Глупости на търкалета. Целият свят използва климатици и само българите се схващат и настиват. Нежно племе! И просто…

Отговори
1 0
Живко

Живко

03.07.2022 | 20:56

Пълни глупости.

Отговори
2 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?