Следвайте ни

Китайското зеле - салата с много ценни качества

viber icon

Появилото се през последните години в зеленчуковите ни магазини китайско зеле превъзхожда зелената салата по хранителни качества. В листата му се съдържат около 3,5 процента белтъчини, голямо количество соли на калия, калция и желязо. Освен това в него има много витамини, най-вече - витамин С. То е подходящо за приготвяне на най-различни салати, супи, украси на ястия, пържи се, задушава се и се пълни с различни видове плънка.


Китайското зеле има дълга история на култивиране за кулинарна и медицинска употреба. Отглеждало се е във всички части на Китай и се събира през зимата и пролетта. Всички китайски династии са знаели и използвали хранително-вкусовите му качества и често са го възхвалявали в трактати и стихове. Известният китайски поет Фан Чънда от династия Сун пише, че "вкусът му по-меден е дори от лотос".
Китайското зеле, освен че е богато на множество хранителни вещества, се отличава със свеж и приятен лек вкус. Във всеки 100 грама от него се съдържат 37 мг витамин С, 265 мг витамин А (200 пъти повече, отколкото в обикновеното зеле), 140 мг калций, 50 мг фосфор, а също и не малко желязо, магнезий, калий и витамин В. Според китайците този зеленчук влиза в енергийните канали на белите дробове, стомаха и пикочния мехур. Има свойството да прочиства горещината в организма, улеснява храносмилането и уринирането, активизира дейността на мозъка и бъбреците. И въпреки че енергията на китайското зеле се счита за неутрална, то се използва предимно при симптоми на горещина и вътрешен огън - такива като висока температура, възпаления, инфекции, болно гърло, кашлица с отделяне на жълтеникава слуз и храчки, задържане на вода в белите дробове, очни инфекции, болки и тежест в гърдите, язви, тумори и ракови заболявания, трудно уриниране, подуване на корема, запек, отравяния и др.


Яде се сурово на салата или готвено по най-различни начини. При вътрешна горещина в белите дробове и стомаха, жажда и кашлица се препоръчва китайско сурово зеле или варено на супа заедно с ряпа. Може да се използва и сок от китайско зеле, добре разбъркан със супена лъжица мед.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?