Киселото мляко - еликсир за дълголетие
- 19:00, 18.06.2022
- 19:27, 18.06.2022
- 8955
- 3
От поредицата "Стоте суперхрани на България", представена от професор Мермерски
Млякото и млечните продукти са сред най-ценните хранителни продукти. Съдържат хранителни вещества, изключително важни за функционирането на организма - пълноценни белтъчини, липиди, въглехидрати, витамини, неорганични соли. То е идеален източник на хранителни вещества като витамин А, В12, D, калций, въглехидрати, фосфор, селен, магнезий, протеин, цинк и рибофлавин.
То е единствената храна, която съдържа 8-те незаменими за организма аминокиселини. Няма друг хранителен продукт, който да съдържа толкова важни вещества за живота, растежа и развитието на човешкия организъм. Неслучайно го наричат еликсир за дълголетие.
Здравните ползи от прясното мляко са многобройни - повишена костна издържливост, по-гладка кожа, по-силна имунна система, превенция на заболявания като хипертония, кариес, дехидратация, респираторни проблеми, затлъстяване, остеопороза и дори някои форми на рак.
През последните десетилетия изследователите са открили, че млякото помага за предотвратяването на много и различни заболявания. Това включва способността му да помага да се намали високото кръвно налягане и да се намали рискът от инсулти.
Вече са доказани антибиотичните и антиракови свойства на киселото мляко. Изследвания доказват, че предпазва организма от рак на дебелото черво и стомаха. Млечната киселина стимулира отделянето на стомашен сок, потиска гнилостните процеси, предотвратява образуването на токсични продукти в организма и развитието на рака.
Много учени смятат, че редовното консумиране на мляко, и най вече на кисело мляко, предотвратява ракови заболявания на храносмилателната система, преди всичко на дебелото черво.
Изследователският център Teagasc за млечни продукти в Moorepark, Fermoy, съобщава за скорошно проучване за използването на мляко за неутрализиране на съдържанието на холестерол в организма.
Млякото е най-добрият източник на калций, а точно това се нуждаят зъбите ви. В допълнение - млякото помага за предотвратяване на кухини и разпад на зъбите.
Млякото поддържа здрави костите и намалява риска от развитие на остеопороза.
Проучванията доказват, че жените, които пият мляко ежедневно, са по-склонни да отслабват, отколкото жените, които не пият мляко изобщо.
Млякото има способността да намали производството на холестерол от черния дроб и спомага за подобряване на зрението.
То е чудесно за подобряване на мускулния растеж. Това се дължи на протеина, който се съдържа в състава му. Много спортисти пият мляко след тренировка, тъй като осигуряват на организма основни хранителни вещества, необходими за възстановяване. Млякото помага да се предотврати възпалението на мускулите и да се допълнят течностите, които са били загубени по време на физическата активност.
Благодарение на многото витамини и минерали, които се съдържат в млякото, то може и да облекчава стреса. След дълъг, труден ден в офиса чаша мляко е идеално средство за възстановяване - помага за облекчаване на мускулното напрежение и успокоява нервите.
Млякото помага и за облекчаване на стомашните киселини.
Проф. Христо Мермерски е създал специално кисело мляко с 6 вида полезни пробиотици и един пребиотик. Продуктът позволява да се постигне баланс на чревната микрофлора и подобряване на храносмилането.
Царица Клеопатра е знаела какво прави, като се е къпела в мляко. Прясното мляко помага да запазите кожата си гладка, мека и блестяща. Това е благодарение на многото витамини и хранителни вещества, които са от съществено значение за здравето на кожата.
Спасява френски крал, японците са луди по него
Киселото мляко е един от най-популярните български продукти. Заради уникалния вкус и диетичните качества е един от символите на България по света.
Овчето кисело мляко е дар от траките, населявали нашите днешни земи, според гръцкия историк Херодот (484-425 пр.н.е.). Някои пък го смятат за наследник на напитката „кумис” на прабългарите.
Д-р Стамен Григоров е откривател на млечнокиселата бактерия, която предизвиква ферментацията, необходима за получаване на българското кисело мляко - Lactobacillus bulgaricus. През 1905 г. д-р Григоров открива микроорганизма, благодарение на който само у нас се получава най-вкусното кисело мляко в света.
В началото на XX в. България е била на първо място в Европа по брой на столетниците - 3883, сега са 279. Според тогавашните учени начело с Нобеловия лауреат проф. Иля Мечников обяснението е единствено консумацията на българското кисело мляко.
Единственият музей на киселото мляко в света се намира в село Студен извор край Трън, родно място на проф. Григоров. Освен в Трън, панаир на киселото мляко се провежда и в Разград.
Българското кисело мляко прави първата си поява в Западна Европа като лекарство. То излекувало френския крал Франсоа І от стомашно разстройство. До средата на XX век във Франция, както и в други западноевропейски страни, киселото мляко се продавало само в аптеките в малки дози като лекарство за стомашни проблеми.
Българското кисело мляко е по-популярно от Coca-Cola в Япония. Всяка сутрин повече от половината японски домакинства закусват българско кисело мляко.
Водещи новини
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни


