1553

Киселото мляко - еликсир за дълголетие

От поредицата "Стоте суперхрани на България", представена от професор Мермерски

 

Млякото и млечните продукти са сред най-ценните хранителни продукти. Съдържат хранителни вещества, изключително важни за функционирането на организма - пълноценни белтъчини, липиди, въглехидрати, витамини, неорганични соли. То е идеален източник на хранителни вещества като витамин А, В12, D, калций, въглехидрати, фосфор, селен, магнезий, протеин, цинк и рибофлавин.

То е единствената храна, която съдържа 8-те незаменими за организма аминокиселини. Няма друг хранителен продукт, който да съдържа толкова важни вещества за живота, растежа и развитието на човешкия организъм. Неслучайно го наричат еликсир за дълголетие. 

Здравните ползи от прясното мляко са многобройни -  повишена костна издържливост, по-гладка кожа, по-силна имунна система, превенция на заболявания като хипертония, кариес, дехидратация, респираторни проблеми, затлъстяване, остеопороза и дори някои форми на рак. 

 

През последните десетилетия изследователите са открили, че млякото помага за предотвратяването на много и различни заболявания. Това включва способността му да помага да се намали високото кръвно налягане и да се намали рискът от инсулти. 

Вече са доказани антибиотичните и антиракови свойства на киселото мляко. Изследвания доказват, че предпазва организма от рак на дебелото черво и стомаха. Млечната киселина стимулира отделянето на стомашен сок, потиска гнилостните процеси, предотвратява образуването на токсични продукти в организма и развитието на рака.  

Много учени смятат, че редовното консумиране на мляко, и най вече на кисело мляко, предотвратява ракови заболявания на храносмилателната система, преди всичко на дебелото черво.   

Изследователският център Teagasc за млечни продукти в Moorepark, Fermoy, съобщава за скорошно проучване за използването на мляко за неутрализиране на съдържанието на холестерол в организма.

 Млякото е най-добрият източник на калций, а точно това се нуждаят зъбите ви. В допълнение - млякото помага за предотвратяване на кухини и разпад на зъбите.

Млякото поддържа здрави костите и намалява риска от развитие на остеопороза.

Проучванията доказват, че жените, които пият мляко ежедневно, са по-склонни да отслабват, отколкото жените, които не пият мляко изобщо.

Млякото има способността да намали производството на холестерол от черния дроб и спомага за подобряване на зрението. 

То е чудесно за подобряване на мускулния растеж. Това се дължи на протеина, който се съдържа в състава му. Много спортисти пият мляко след тренировка, тъй като осигуряват на организма основни хранителни вещества, необходими за възстановяване. Млякото помага да се предотврати възпалението на мускулите и да се допълнят течностите, които са били загубени по време на физическата активност.

Благодарение на многото витамини и минерали, които се съдържат в млякото, то може и да облекчава стреса. След дълъг, труден ден в офиса чаша мляко е идеално средство за възстановяване - помага за облекчаване на мускулното напрежение и успокоява нервите.

Млякото помага и за облекчаване на стомашните киселини.

Проф. Христо Мермерски е създал специално кисело мляко с 6 вида полезни  пробиотици и един пребиотик. Продуктът позволява да се постигне баланс на чревната микрофлора и подобряване на храносмилането.

Царица Клеопатра е знаела какво прави, като се е къпела в мляко. Прясното мляко помага да запазите кожата си гладка, мека и блестяща. Това е благодарение на многото витамини и хранителни вещества, които са от съществено значение за здравето на кожата.

 

Спасява френски крал, японците са луди по него

Киселото мляко е един от най-популярните български продукти. Заради уникалния вкус и диетичните качества е един от символите на България по света.     

Овчето кисело мляко е дар от траките, населявали нашите днешни земи, според гръцкия историк Херодот (484-425 пр.н.е.). Някои пък го смятат за наследник на напитката „кумис” на прабългарите. 

Д-р Стамен Григоров е откривател на млечнокиселата бактерия, която предизвиква ферментацията, необходима за получаване на българското кисело мляко - Lactobacillus bulgaricus. През 1905 г. д-р Григоров открива микроорганизма, благодарение на който само у нас се получава най-вкусното кисело мляко в света.

В началото на XX в. България е била на първо място в Европа по брой на столетниците - 3883, сега са 279. Според тогавашните учени начело с Нобеловия лауреат проф. Иля Мечников обяснението е единствено консумацията на българското кисело мляко.

Единственият музей на киселото мляко в света се намира в село Студен извор край Трън, родно място на проф. Григоров. Освен в Трън, панаир на киселото мляко се провежда и в Разград. 

Българското кисело мляко прави първата си поява в Западна Европа като лекарство. То излекувало френския крал Франсоа І от стомашно разстройство. До средата на XX век във Франция, както и в други западноевропейски страни, киселото мляко се продавало само в аптеките в малки дози като лекарство за стомашни проблеми.

Българското кисело мляко е по-популярно от Coca-Cola в Япония. Всяка сутрин повече от половината японски домакинства закусват българско кисело мляко.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Не ям

Не ям

19.06.2022 | 07:11

кисело мляко, защото няма такова вече.

Отговори
4 0
Веселин ЕГН 7112136860

Веселин ЕГН 7112136860

18.06.2022 | 19:48

Нали знаете кой е Данон? Едно м.ъсно еврейско Чифутско коп.ле,което краде Българското Кисело Мляко и ви тъче с някакви прахообразни лъжемлека краварски ,но не и от крави. Данон на съд и смъртна присъда. Некакви турци и гърци,евреи и арменци се къпят в свежото ни здравословно кисело мляко,а на нас ни пробутват г.в..на!

Отговори
12 1
Богдан Попов

Богдан Попов

18.06.2022 | 19:17

Ами то има ли истинско кисело мляко в Бьлгария вече? Всякакви буламачи по магазините а оригиналното старо кисело мляко го няма. Ако някой знае кьде да си купя оригинално кисело мляко да ми пише.

Отговори
16 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?