Киноа - супер храна за супер тяло

Киноа е вид зърненоподобна култура, която се отглежда главно заради семената си, въпреки че листата ѝ също са ядивни. Води се „зърненоподобна“, защото по вид и начин на приготвяне много наподобява зърнените култури като жито, овесени ядки, ала всъщност е семе на растение.

Киноата е била позната още преди три до четири хиляди години, когато инките първи открили, че тези семена са годни за консумация. Те я наричали "майка на всички зърна", като вярвали, че е свещена и притежава способност да повишава издръжливостта на воините.

Киноата се консумира в продължение на стотици векове в Южна Америка и само преди няколко години стана популярна в целия свят и достигна статут на "супер храна". Днес киноа и продукти, приготвени с нея, може да се открият по целия свят, особено в магазините за здравословни храни и ресторанти, които залагат на натуралните храни. Тя не съдържа глутен, притежава високо съдържание на протеини и е една от малкото растителни храни, съдържащи всички осем есенциални аминокиселини. Също така е богат източник на фибри, магнезий, витамини от група В.

Ако целта ви е отслабване, киноата може да помогне с това. Причините се крият в няколко от свойствата ѝ, които споменахме  - съдържа много фибри, които засищат бързо, без да се приемат много калории. Освен това е богата на протеин, който подобрява метаболизма (обработката на веществата) и тялото става по-ефективно в използването им. Това означава по-малък запас от необработени хранителни вещества (под формата на мазнини). А да не забравяме и ниския гликемичен индекс, който също помага. Когато се свари, бързо и значително наедрява, омеква и отделя малки спиралки, които леко хрускат.

Каква е киноата на вкус? След като е приготвена по ваш вкус (във вода, пилешки или зеленчуков бульон), тя става лека, пухкава и с вкус на ядки. Някои оприличават аромата ѝ на този на кускуса и на кафявия ориз. Вкусът на киноата е труден за описване, ала си заслужава да се опита, най-вече заради хранителните предимства, които предлага в изобилие.

Използвайте я вместо ориз

Киноата е перфектна храна, която трябва да включите в безглутеновата си диета, тъй като тя не само не съдържа глутен, но дори не принадлежи към семейството на пшеницата, овеса, ечемика или ръжта. Някои изследвания показ-ват, че брашното от киноа има по-висока от очакваната смилаемост.

Факт е, че киноа е много лесна за включване в ежедневното меню. Тя е вкусна и подходяща добавка към много храни.

Лесен начин да включите киноа във вашата диета е просто да я използвате вместо ориз във всяка рецепта. Малките зърна на киноата се готвят само за 15 минути. Може да се използва при печене или като зърнена закуска. Добавете ядки и плодове към сварената киноа и използвайте като закуска подобно на овесена каша.

Превенция срещу болести

Гликемичният индекс (GI) е цифрова скала, която показва колко бързо и колко високо определена храна може да повиши кръвната захар.

Храните с нисък GI обикновено стимулират по-умерено покачването на кръвната захар, а храните с висок GI предизвикват рязко повишаване.

Гликемичният индекс ни помага да контролираме нивата на кръвната захар, което от своя страна има редица ползи за здравето: може да ви помогне да избегнете болести на сърцето, инсулинова резистентност, диабет тип 2, а също така помага за поддържането на здравословно тегло.

НАСА праща чудото в космоса

Учените от НАСА разглеждат киноата като подходяща култура, която трябва да се отглежда в космоса, най-вече въз основа на високото съдържание на хранителни вещества, а и защото расте лесно.

2013 година всъщност беше наречена “Международната година на киноа“ от Организацията на обединените нации, а причината - високата хранителна стойност.

Киноата съдържа общо 222 калории, 39 грама въглехидрати и 4 грама мазнини. Има много малко количество омега-3 мастни киселини.

Салата киноа с босилек

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

киноа - 100 г

босилек - пресен

домати - 2 малки или 1 голям

сирене - на вкус

лимонов сок

сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Киноата се сварява за около 10 минути. Трябва да се внимава да не се превари. През това време босилекът се измива и пасира с малко олио или зехтин.

След като киноата се свари, се отцежда от водата и изсипва в купа. В нея се добавя и вече смленият босилек, добавя се малко лимонов сок и сол на вкус. Доматите се измиват и нарязват на кубчета. Сиренето също се нарязва на кубчета и всичко се слага в купата. Разбърква се добре и воала.

Киноа със спанак на фурна

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

спанак - 500 г (може и коприва, ако обичате)

киноа - 1 ч.ч.

чесън - 3 скилидки

пресен лук - 1 връзка или 1 глава кромид

джоджен - 1 с.л.

пресен копър - 1 с.л.

олио

сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Първо, приготвяме киноата, като я измиваме и накисваме в топла вода. Оставяме я настрана.

Лукът, спанакът и чесънът нарязваме на ситно. В мазнина запържваме лука и чесъна. Като поомекнат, добавяме спанака и 1 к.ч. вода, за да се задуши. Разбъркваме периодично.

Отцеждаме киноата от водата и я прехвърляме заедно със спанака в тава. Наливаме 2 ч.ч. гореща вода, добавяме джоджена, копъра и сол на вкус.

Разбъркваме, завиваме тавата с алуминиево фолио и печем в загрята на 190 градуса фурна. Ястието е готово, когато зрънцата киноа се разпукат и станат прозрачни.Тогава махаме фолиото и запичаме за 5 минути в силна фурна, докато киноата със спанак придобие лека хрупкава коричка.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?