Следвайте ни

Кибернож премахва тумори в Университетската болница

viber icon

През миналата година за първи път в страната в УМБАЛ „Свети Георги“ - Пловдив бе извършено лечение с кибернож на пациенти със злокачествени формации на подвижни органи - двама мъже с карцином на простатата и един мъж с тумор на гръбначния стълб.

Използването на модерния апарат започна през м. април миналата година. И към настоящия момент единствената в страната система за радиохирургия Cyberknife (кибернож) Accuray се намира в КЛЛ на УМБАЛ „Свети Георги“.

Първоначално в клиниката започна лечение на пациенти с доброкачествени и злокачествени формации на неподвижни органи. Сред тях са злокачествени новообразувания на носоглътката (назофаринкс), пириформения синус, окото и неговите придатъци (ретина, хориоидея, орбита), главния мозък и мозъчните обвивки, ендокринната система - хипофиза, епифиза, доброкачествени новообразувания на главния мозък и мозъчните обвивки, хипофиза, епифиза, както и вторични злокачествени новообразувания на главния мозък и костен череп.

Сега започна и лечение на пациенти с доброкачествени и злокачествени формации на гръбначния стълб, като за целта се използва програмата SpineTracking, която позволява постоянно проследяване по време на облъчването. Лекуват се и пациенти с тумори на кости на таза. Лечението с кибернож на пациенти с формации на подвижни органи е възможно след поставяне на фидюшъли (импланти, които се поставят във или около тумор на меките тъкани, за да бъдат ориентация по време на облъчване.

Киберножът представлява безболезнен, безкръвен и бърз метод на лечение, при който има несравнимо щадене на здравите органи и тъкани поради рязкото спадане на дозния градиент. Планира се с 4D компютър-томограф - симулатор, като се извършва fusion с: ЯМР, стари образи от СТ или ПЕТ - СТ. Затова е добре при възможност на пациентите да се направят всички необходими образни изследвания.

Коментари (1)

Иван Иванов

Иван Иванов

25.06.2019 | 15:30

Доктор Веселин Попов спаси живота ми!!! Да е жив и здрав целият екип на клиниката!!!

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай