2374

Късната вечеря е бич за здравето

Специалисти от университета "Джонс Хопкинс" предупреждават, че късните вечери увеличават опасността както от напълняване, така и от диабет:

„Ефектът от късните вечери варира много сред хората и зависи от времето, когато си лягат.“ — обяснява д-р Джонатан Джън от екипа, цитиран от iWoman — „Това изследване показва, че някои са по-уязвими от други.“

За да достигнат до това заключение, американските учени сравняват ефекта, който вечерята в 18 ч и 22 ч оказва върху доброволци. Именно по този начин те откриват, че яденето преди сън увеличава кръвната захар, а оттам и риска от диабет, като влошава глюкозната толерантност и намалява разградените мазнини.

От предишни изследвания е известно като цяло, че яденето късно вечер е свързано със затлъстяване и метаболитен синдром. Но това ново изследване е особено детайлно и при него доброволците са носели устройства, проследяващи движението, кръвта им е била изследвана на всеки час, наблюдаван е сънят им, сканирани са телесните им мазнини и е проследено изгарянето на мазнините от храната. Те са си лягали в 23 ч. и нивото на глюкозата след късна вечеря се е покачвало с 18% повече, а изгорените мазнини са намалявали с около 10% в сравнение с тези с ранна вечеря.

Ефектът, който наблюдавахме у здрави доброволци, може да е по-изразен у хора със затлъстяване или диабет, които вече имат влошен метаболизъм — казва ръководителят на екипа д-р Чънцзюан Гу — Трябва да направим повече експерименти, за да установим дали ефектът продължава с времето и дали зависи повече от поведението, например лягането малко след вечерята, или от биологичния часовник.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

07.08.2022 | 04:14

БЛАГОДАРЯ

Отговори
1 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

07.08.2022 | 04:13

БЛАГОДАРЯ за СЪВЕТИТЕ

Отговори
1 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?