Следвайте ни

Кардиолог обяви "числата на здравето", с които може да победим COVID-19 и всякакви болести

viber icon

Кои са петте най-важни "числа на здравето", чието спазване гарантира по-дълъг и здравословен живот? Отговорът даде един от най-известните родни кардиолози  д-р Сотир Марчев, началник на Клиниката по кардиология на Медицинския институт на МВР.

Специалистът, прочут с атрактивните си съвети и коментари, обясни, че коронавирусът е "само една от многото бели, които могат да ни дойдат на главата". Здравословният начин на живот обаче гарантира придобиването на имунитет, благодарение на който организмът ни може да се справи с COVID-19, както и с други опасни инфекции. 

В предаването на bTV "Тази неделя" д-р Сотир Марчев разясни и кои са въпросните най-важните "числа на здравето", с които трябва да се съобразява всеки.

7200 крачки на ден

"Хора, които се занимават с реклама, са измислили цифрата 10 000 крачки, които трябва да се правят на ден. Научните изследвания показват, че колкото повече ходиш, толкова по-добре. Но при около 7200 крачки се достига плато, а оттам нататък допълнителното ходене не води до удължаване на живота", обясни д-р Марчев.

150 минути седмично умерени физически натоварвания

"Това са официалните европейски препоръки. Умерените натоварвания са тези, които ни карат да дишаме дълбоко, но все още да можем да говорим", поясни той.

7-9 часа сън на денонощие

"За да сме здрави, ни трябват здрав сън, физическа активност и здравословно хранене. Спането под 6 часа на денонощие води до стрес, който се отразява негативно на здравето и се повишават сърдечно-съдовите усложнения. Малкото сън скъсява живота", каза д-р Сотир Марчев.

Нормалното тегло е равно на ръста минус 100

"Нормалното тегло не е това, което дават по модните списания. Това е теглото, с което ще живеете дълго. Ние кардиолозите не протестираме срещу леко наднорменото тегло. За нас най-лошото е дребна, слаба жена. Не прекалявайте с отслабването. Съвременните норми за тегло са малко по-високи от някогашните", обясни още кардиологът.

Кръвно налягане под 140/90

"Ако е над 140/90, трябва да се обърне към лекар. Колкото по-дълго време кръвното ти е нормално, толкова по-дълго живееш", каза д-р Марчев.

Коментари (2)

ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

06.07.2020 | 10:30

ТОВА КОЕТО ПИШЕ ДОКТОРА НАИСТИНА Е ТАКА АЕРОБНИТЕ СПОРТОВЕ КАТО БЯГАНЕ ПЛУВАНЕ И КОЛОЕЗДЕНЕ СА ЕЛЕКСИРА НА МЛАДОСТА И ЗДРАВЕТО НО ОТВАРЯМ ЕДНА СКОБА И НЕКА ПОЯСНИМ ЧЕ ПО ВРЕМЕТО НА ТОДОР ЖИВКОВ ПОДРАСВАЩОТО ПОКОЛЕНИЕ СЕ АГЕТИРВАШЕ ДА СПОРТУВА ИМАШЕ МНОГО БАЗИ ЗА ТОВА И ТО БЕЗПЛАТНИ ВСИЧКИТЕ ГОЛЕМИ СПОРТИСТИ КАТО СТЕФКА КОСТАДИНОВА НИКОЛАЙ АНТОНОВ ТАЛАНТА ЙОРДАНКА ДОНКОВА ЙОРДАН ЙОВЧЕВ И ПРОЧИЕ ТЕ СА МНОГО И СЕ ИЗВИНЯВАМ АКО СЪМ ПРОПУСНАЛ НЯКОЙ СЕ РАЗВИХА И СЕ ИЗДИГНАХА НА ОЛИМПИАДИТЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НЕ САМО НА ТЯХНИТЕ ТАЛАНТИ А И НА ЗДРАВО СТЪПИЛАТА ДЪРЖАВА НА КРАКА НА ПЕДАГОЗИТЕ И ТРЕНЬОРИТЕ НА БЕЗПЛАТНИТЕ ЛАГЕРИ И НА ЗАПЛАТИТЕ КОИТО ПОЛУЧАВАХА ОТ СОЦА КЪДЕТО ВСЕКИ БЪЛГАРО ЕВРОПЕЙСКИ ПОЛИТИК СЕГА УСМИВА ОНЗИ РЕЖИМ НИКОГА НЯМА ДА СЕ РОДЯТ И ПО СКОРО СЪЗДАВАТ ТАКИВА ЛЕКОАТЛЕТИ КАТО ПО ГОРЕ ПОСОЧЕНИТЕ НИКОЛАЙ АНТОНОВ ЕВРОПЕЙСКАТА НИ ДЪРЖАВА ГО ОСТАВИ ДА РОВИ В КОФИТЕ ЗА СМЕТ А ПО ТАТОВО ВРЕМЕ ГО НАРИЧАХА НАЙ БЪРЗИЯ БЯЛ МЪЖ С ПОБЕДИ НАД ФЕНОМЕНАЛНИЯ КАРЛ ЛЮИС ТАЗИ ДУПКА В КОЯТО ПАДНА ГО ВКАРА НАШАТА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА И НЕ САМО НЕГО А И ВСИЧКИ ГОРДИ БЪЛГАРИ АКО ТОЙ БЕШЕ РОДЕН В СЪРБИЯ И С ТАКИВА ПОСТИЖЕНИЯ ЩЕШЕ ДА ВЗИМА ДОКАТО Е ЖИВ ПЕНСИЯ ПО ВИСОКА И ОТ ЗАПЛАТИТЕ НА НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ ЩЕШЕ ДА Е ЩАСТЛИВ И ГОРД БЪЛГАРИН НО ТОЙ ОЩЕ Е ГОРД ВЪПРЕКИ МИЗЕРИЯТА НЕ СИ ПРОДАДЕ БЕЗБРОЙНИТЕ МЕДАЛИ А ВИЕ ДРАГИ УПРАВЛЯВАЩИ ПРОДАДОХТЕ ЦЯЛОТО ОТЕЧЕСТВО ЗА ВАШИТЕ ОБЛАГИ

Отговори
0 0
Христо

Христо

05.07.2020 | 11:47

Подозирам, че ако през повечето време се спазват първите четири правила, последното ще си дойде от самосебе си.

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?