Следвайте ни

Кардиолог: Не е вярно, че червеното вино защитава от инфаркт

viber icon

За здравословните ползи от червеното вино сме чували всички, но се оказва, че ефектът от него е малко преувеличен, или поне така твърди руският кардиолог д-р Виталий Зафираки, д.м.н. 

“Когато хората прочетат в интернет или научат от издания за здравословен начин на живот, че бананите, червеният ориз, чесънът или някакъв плод или зеленчук “удължават живота”, или пък “защитават от рак, атеросклероза и хипертония”, много от тях ще включат такива продукти в храненето си”, съобщава докторът.

Но замислете над над следното: как биха могли да се установят подобни факти? За да не бъдат голословни, средствата за масова информация привеждат и съответни “доказателства”. Четем например, че “в страните с високо потребление на чесън - Средиземноморието и Близкия изток, се отбелязва ниско ниво на сърдечносъдови заболявания”. 

Явно авторът на тази информация сериозно смята, че основният фактор, отличаващ живота на хората от Средиземноморието, разбира се, е единствено и само чесънът! Има обаче изследване в седем страни, при което са били открити преимуществата на начина на хранене при хора, живеещи в страните от Средиземноморието. И това изследване не претендира за някакви специални “продукти на дълголетието”, тъй като е невъзможно да се определи влиянието точно на тези продукти от пълния списък с хранителни схеми и ястия. 

“Винаги е имало и ще има опити подобни изследвания да се трактуват дилетантски, продължава специалистът. - Така например се внушава, че освен всички други преимущества в средиземноморската диета влиза и приемът на умерено количество червено вино. И тук вече няма начин да не си направиш извода: “Защо не! Те пият червено вино и по-рядко боледуват от инфаркт и инсулт.

Значи трябва да се пие повече червено вино, защото непременно ще ни защити от инфаркт”. Истината обаче тук е не във виното, каквото и да са говорили по този повод дори древните лечители. Ако желаете, можем “да издърпаме ушите” и на биохимиците, според които “в червеното вино са открити флавоноиди, антиоксиданти, витамини и микроелементи”. Накратко казано, всичко това са пълни глупости! Нима можем да оценим влиянието върху здравето и дълголетието само според определен начин на хранене като цяло.

Невъзможно е да се изчисли влиянието на всяка отделна съставка от това меню и от т.нар. наблюдаващо изследване. Това може да се постигне единствено от т.нар. интервенционални изследвания. Те така или иначе, изучават действието на лекарствата, когато сравняват техните ефекти при големи групи пациенти, разпределени на случаен принцип във връзка с едно или друго лечение. И наблюдават тези пациенти с години.”

Можете ли да си представите, че някой е проучил с такова интервенционално изследване ефектите на чесъна и бананите? Хипотетично може. Ако някоя бананова република финансира такова грандиозно изследване: да набере 10 хиляди почти здрави хора, да ги разпредели на две групи с помощна на т.нар. генериране на случайните числа.

На едната група на закуска, обяд и вечеря да дават допълнително по два банана, на другата група - имитация на банани. И съответно, да контролират всички банани да бъдат консумирани. А на 6 или 12 месеца да провеждат контролни прегледи за измерване на теглото, нивото на артериалното налягане, холестерола, креатинина, глюкозата и т.н. Както и да се определи броят на атеросклеротичните плаки в съдовете.

И не на последно място - на тези участници в истинското изследване да им се даде да попълнят анкети за качеството им на живот. И всичко това да се прави за дълъг, 20-годишен период от време. 

“Нали се сещате, че през това време част от хората в двете групи ще починат, други ще останат живи. Изследователите ще трябва да оценяват периода от включване в изследването до настъпване на смъртта, да изградят крива на преживяемостта, регресивно уравнение и накрая да признаят: “Да, консумацията на 2 банана на ден действително понижава риска от смърт с 3% в сравнение с тези, които получават имитация на банани”. 

Да, едва ли ще е повече от 3%. Затова сами си направете извода: никой няма да се заеме с подобно изследване. Т.е., твърденията за това как еди-кой си продукт удължава живота и спасява от тежки болести, е абсолютна лъжа. Добронамерена, разбира се, но понякога и злонамерена!”, уверява д-р Зафираки, пише zdrave.to.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Столичани в повече

Столичани в повече

12.02.2021 | 19:34

Аман от мозъци и съветници.......

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай