71

Какво трябва да знаем, преди да предприем пръскане против бълхи?

Едни от най-честите вредители по животните, като кучета, котки, птици, са бълхите. Най-често те използват тези животни като приемници, развиват се в козината им и ги използват за убежище, докато се развият като възрастни насекоми. Могат да се развиват още в дома ви, без да подозирате.

Те атакуват и хората, като целта им е ухапване, чрез което да се хранят с кръв. За да защитите себе си и домашните си любимци от тези вредители, пренасящи опасни болести, като петнист тиф, чума, трябва да използвате подходящи препарати за предпазване чрез пръскане. Какво трябва да знаете преди да предприемете третиране чрез препарати против бълхи

Разбиране на жизнения цикъл на бълхите


Развитието на бълхите преминава през няколко етапа на жизнен цикъл, които са представени в последователен ред:

 • яйце – времето за излюпването им е кратко, равняващо се на 5-10 дни. Колкото по-висока е влажността и температурата на средата, в която се намират, толкова по-бързо е развитието им;
 • ларва – след излюпването на яйцето, ларвата започва да се храни, като приема фекални вещества на възрастните бълхи и мъртва кожа. Когато не се помещават в козината на вашия домашен любимец, те се крият на топли места, като первази, в близост до слънчева светлина;
 • какавида – в този етап от жизнения си цикъл, те лесно се прикриват и поради лепливата си повърхност лесно се прикрепят навсякъде;
  възрастен индивид – започват активно да се хранят с кръв и се придвижват чрез скачане.
  Бълхите са опасни и при наличието им незабавно трябва да вземете мерки чрез подбор на препарати за пръскане. До две денонощия след преминаването им в етап на възрастно насекомо, кръвопиещите паразити са готови да снесат яйцата си. Това бързо развитие води до значително увеличаване на популацията и представлява трудност при унищожаването им.

Кога се появяват бълхите?


Тези паразити са топлолюбиви и като най-активните им периоди се посочват пролетният и летният. При повишени температури яйцата се излюпват по-бързо, а етапите на жизненият цикъл преминават безпроблемно. Това е и времето, в което трябва да започнете активно пръскане с препарати против наличието им.

Колко трудно е да се справим с тях?


“На първо място, трудността при премахването им се дължи на факта, че те увеличават своята популация много бързо. За кратък период от 2 месеца, женската бълха може да снесе над 1000 яйца, които от своя страна се развиват и могат да се размножават. За справянето с тях са ви необходими специални препарати за пръскане, доказали се със своята ефективност, с които да обработвате жилището ви”, разясняват от otrovi.com.

Какви видове препарати за борба с бълхи има?


На пазарната ниша ще откриете различни инсектицидни препарати, които осъществяват превенция и унищожаване на вредителите. Нанасят се чрез пръскане. Като едни от най-ефективните препарати, които да ви помогнат да премахнете вредителите и да се защитите, са:

 • Бандит 10 ЕВ – предлага се в течна форма, като микроемулсионен концентрат, който има широкоспектърно действие и освен срещу бълхи, действа против наличието на мухи, хлебарки, комари и кърлежи. За да подготвите Бандит 10 ЕВ в готовност за пръскане, трябва да го разредите с вода. Готовият работен разтвор се разпръсква на открито или закрито. Унищожаването на вредителите настъпва бързо, след което се наблюдава и остатъчен ефект;
 • Цитрол Форте – представлява водно-омокрящ прах, който се разтваря във вода според точни указания и служи за пръскане. Инсектицидът се предлага на дозички в опаковка от 15 броя;
 • Айкън 10 КС – препаратът е под формата на суспензия с микрокапсулована формула. Съчетава се с вода и се създава работен разтвор за пръскане на открито и закрито. Унищожаването е мигновено.

  Освен тези три препарата за пръскане срещу бълхи, ще откриете много други, които да ви помогнат да се отървете от неприятелите и да осигурите защита на себе си и домашните ви любимци.

Какво да направите преди да започнете пръскане?


Преди да предприемете обработка с препарати за пръскане, е важно да извършите щателно почистване, особено на закрито. Трябва да изтупате всички чаршафи, текстилни повърхности, килими, завеси. Може да пуснете прахосмукачка.

Съвети за ефективно пръскане


Въпреки употребата на качествени средства за защита срещу паразитите, понякога мисията завършва с неуспех. Това се дължи на няколко основни грешки и причини, които са свързани с неефективно прилагане. Екипът на otrovi.com дава следните съвети, от които може да се възползвате, за да постигнете ефикасен краен резултат:

Определете местата, където да приложите инсектицида – напръскайте в близост и зад мебели, около первазите, в пукнатини и цепнатини в пода и стените.
Напръскайте обилно – за да умрат паразитите, те трябва да бъдат в пряк контакт с инсектицидния продукт. Именно поради тази причина, е важно да наслоите добре разтвора на местата, където подозирате, че се намират бълхите. Те трябва да бъдат намокрени.

Обработете не само хоризонталното, но и вертикалното пространство. Вредителите се придвижват чрез подскоци, което им позволява прикрепянето към стени и верикални повърхности, особено през етап какавида.

Пръскайте веднага след приготвяне на работния разтвор. Така ще бъдете сигурни, че действието на активните вещества е силно.
Не забравяйте да спазвате инструкциите и дозировката, дадени от производителя на препарата. Разходната норма зависи от обработваемата площ и вида на концентрата.

Предпазни мерки


Не забравяйте да използвате лични предпазни средства, като маска, очила и ръкавици. Осигурете си работно облекло, което да покрие по-голямата част от тялото ви. По време на третирането, на територията на обработваемата площ не трябва да има хора или животни, както и до няколко часа след това. Запознайте се с ръководството за употреба преди да започнете действие по унищожаване на паразитите. Ако след обработката все още забелязвате наличието на вредителите, може да приложите повторно третиране.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
krasimir

krasimir

31.05.2023 | 17:22

Земеделски и индустриален инвестиционен заем Ние сме банка, която предлага кредитни услуги за финансиране на различни ваши проекти в рамките на търговското земеделие и създаването на различни бизнеси. Предлагат се оферти от 8 000 евро до 5 000 000 евро с възможност за възстановяване на 2,5% лихва годишно. Свържете се с нас по имейл: ([email protected]) Чрез WhatsApp на номер: +33 745 550 314 благодаря ви, чакам да ви прочета много скоро

Отговори
0 0
Ще се изтърпи бълха или някакво

Ще се изтърпи бълха или някакво

31.05.2023 | 16:50

Друго паразитно да те ухапе, но братчеди на,, мачото,, да те ухапе, това е страшното наистина, не съм виждала такива твари като бълхи, защото нямаме,, животни,,....p.s тук гледам едно предаване по тв, социолога Колев и той не забравя да спомене,, животните,,...!

Отговори
0 0

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?