Следвайте ни

Какво става с тялото ви, ако пиете портокалов сок всеки ден

viber icon

1. Укрепва имунната ни система

100% портокалов сок може да помогне за подобряване на имунната ни система чрез високите нива на витамин С. Важно е да запомните, че един фреш предлага до два пъти повече витамин С, от който телата ни се нуждаят ежедневно. Така че в този случай се предпочита ограничен, но редовен прием.

Известно е също, че портокалите съдържат аскорбинови киселини, компонент на колаген, който помага на клетките да се подмладяват и насърчават растежа на тъканите в нашите тела. Чрез тези две хранителни вещества портокаловият сок може да помогне за поддържането на здравето и борбата с болестите.

2. Подобрява храносмилането

Здравословният прием на течности е от ключово значение за създаването на редовен процес на храносмилане. Освен, че доставят вода, портокалите са богати на фибри. Малък портокал предлага до 3 гр. фибри, две трети от които се абсорбират от нашата телесна тъкан.

Останалата част остава в храносмилателната ни система, която действа като почистващо средство за червата ни. Проучванията са доказали, че дневният прием на портокалов сок трябва да се увеличава плавно, а не рязко, защото може да доведе до диария.

3. Понижава риска от рак

Въпреки че не е доказано, че високият прием на витамин С лекува рака, той се инжектира при пациенти в борбата с болестта.

Съобщава се, че витамин С намалява риска от рак на устата, хранопровода и стомаха с до 40%. Тези ползи се дължат на защитните хранителни вещества на цитрусите като фибри, калий и флавоноиди.

4. Защитава сърдечно-съдовата система

Портокалите съдържат витамин В9 и фолиева киселина. Те насърчават кръвообращението и пречистването, като подпомагат производството на червени кръвни клетки. Две чаши 100% портокалов сок на ден в продължение на месец може да понижи кръвното налягане и да подобри вътрешната лигавица на кръвоносните съдове.

Хесперидинът, един от многото флавоноиди, присъстващи в портокалите, е от съществено значение за поддържане на добре окисления кръвен поток.

5. Предотвратява заболяванията на бъбреците

Високите нива на калций и калий, съдържащи се в портокалите, могат да помогнат за предотвратяване на камъни в бъбреците. Това е болезнено заболяване на бъбрека, което възниква, когато оксалатните частици се прикрепят към калциеви частици.

Често се причинява от дисбаланс в нивата на оксалат и калций. Ако приемем достатъчно калций в ежедневната диета, може да поддържа нормално образуване на оксалат в бъбрека и следователно е доказано, че предотвратява появата на камъни в бъбреците.

Коментари (1)

Тотьо

24.02.2020 | 18:30

А уя дали става

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?