Следвайте ни

Какво ще стане с тялото ни, ако не пием вода по цял ден

viber icon

В човешкото тяло се появяват до седем и половина метаболитни реакции едновременно и във всички тях участва вода. 

Тази "фабрика" не може да бъде спряна и ако в даден момент няма достатъчно вода, тялото започва да я извлича от клетките. В резултат клетките умират, процесът на стареене се ускорява. Чаят, кафето и дори алкохолът не насищат тялото с вода, а по-скоро натоварват бъбреците, черния дроб и провокират дехидратацията. Кръгът се затваря и само чистата вода може да го счупи.

Ако няма достатъчно вода в организма си, човек се изморява по-бързо и постоянно чувства слабост, работата на много органи и системи е нарушена. И така, обемът на кръвта намалява и с нея идват проблемите със сърцето и кръвоносните съдове, налягането се повишава или пада. Без адекватен прием на вода, рискът от запек се увеличава и в допълнение, идват стомашни проблеми, като гастрит и дори язва. Освен това, в условията на постоянна липса на вода, белите дробове стават по-уязвими към различни инфекции - бактериални и вирусни.

Препоръките варират в количеството вода. Някои казват, че един и половина литър вода на ден е достатъчен, други се съветват да пият колкото е възможно повече. Всъщност трябва да се съсредоточите върху усещанията си и да пиете колкото искате. 

Основното е да се научите да забелязвате жаждата. Някои объркват жаждата с глада и вместо да пият вода, започват да се хранят, например, когато почувстват сухота в устата си. Всъщност гладът от жажда е съвсем просто да се разграничи. Веднага щом искате да хапнете нещо, изпийте чаша вода, ако гладът отстъпи, значи е било жажда, пише zdrave.to.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?