46

Какво ядат в "сините зони", където хората живеят най-дълго

Научно се установени положителните ефекти на растителната храна върху дълголетието.

Има много фактори, които влияят на дълголетието и здравословното хранене е един от тях. Според д-р Ширин Касам от десетилетия знаем, че здравословното хранене може да повлияе положително на продължителността на живота и здравето.

„Сините зони“ са части от света, където хората живеят най-дълго и най-здравословно. Там има най-голяма концентрация на столетници“, обяснява той. „Сините зони“ включват Икария в Гърция, Окинава в Япония, Сардиния в Италия, Лома Линда в Калифорния и полуостров Никоя в Коста Рика.

Храната на жителите на тези части на света се характеризира с висок прием на зеленчуци, плодове, зърнени и бобови растения. Тези богати на хранителни вещества храни са свързани с по-нисък риск от здравословни проблеми, застрашаващи дълголетието, като сърдечни заболявания или инсулт.

„Сините зони“ споделят храна, която е предимно или изключително на растителна основа, с акцент върху консумацията на боб като основен източник на протеини. Последните проучвания потвърдиха, че преминаването към растителна храна на всяка възраст е от полза“, казва д-р Касъм.

А именно, храната на растителна основа е богата на хранителни вещества, като фибри, полифеноли, витамини, минерали и стотици фитохимикали, които работят заедно, за да намалят риска от хронични заболявания, като насърчават по-добро здраве на червата, намаляват възпалението и подобряват регулирането. на глюкоза.

Изследване, публикувано в списание PLOS Medicine, подчертава положителните ефекти на растителната храна върху дълголетието. Изследователският екип установил, че преминаването към растителна храна на 20-годишна възраст може да увеличи продължителността на живота с 10,7 години за жените и 13 години за мъжете. Доказано е, че най-голяма полза има при консумацията на повече бобови растения, пълнозърнести храни и ядки.

Храните, които трябва да се избягват, също играят важна роля. Това са тези, които не съдържат добавени мазнини, сол, захар или консерванти, пише Zdrave.to.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?