Какво лекува мановият мед

Преди хиляди години древните египтяни лекували десетки заболявания с манов мед. Те го консумирали при проблеми с бъбреците, стомаха и черния дроб.

Персийският лекар Авицена е препоръчвал този еликсир за запазване на младостта и здравето.

В България най-качественият манов мед се добива в Странджанския край. Регионът е с изключително благоприятни климатични условия – достатъчно влажност, топлина, гори с дъб и липа.

Каква е разликата между мановия и нектарния мед?

Нектарният мед се събира от личинките на цветята, а мановият – от маната по дъбовите и липовите листа.

Маната се получава с помощта на някои насекоми – те пробиват листата, вследствие на което изтича сладък сок. Животинките се хранят с част от този сок, а останалата част остава за пчелите.

На цвят мановият мед е тъмнозелен, кафяв и дори черен. Той почти никога не се захаросва.

Какви са полезните му качества?

Този еликсир е богат на минерали, въглехидрати, витамини, фолиева киселина и монозахариди. Подходящ е за лечение и профилактика.

Действа чудесно при простудни заболявания, при болни бъбреци и проблеми с пикочния мехур.

Редовната му консумация нормализира работата на черния дроб. Освен това понижава кръвното налягане, стимулира кръвообращението и има укрепващ ефект върху сърцето.

Мановият мед предпазва от грип.

Препоръчва се консумацията на 20 грама манов мед дневно, но лечебната доза може да е по-голяма.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?