Следвайте ни

Какво хапче да изберем, когато ни цепи главата

viber icon

Почти няма човек, който да не е страдал от главоболие. Това е сред най-кошмарните състояния и затова е добре да знаем към кои лекарства да посегнем.
В първата група ще поставим популярни продукти с една основна съставка:

    Парацетамол ​- използва се за лечение на слаба или умерена болка. Помага при главоболие, мигрена, зъбобол, невралгия и при някои възпалителни процеси.
    Нурофен - основната съставка на продукта е ибупрофен. Приема се при слаба до умерена болка, предизвикана от зъбобол, главоболие или менструално неразположение​.
    Аспирин - ацетилсалициловата киселина е сред основните вещества на много продукти, в това число и на аспирин. Повлиява не само болката, но и високата температура.
    Аналгин - използва се за повлияване на умерени до силни болки, в това число и на остро главоболие. Основната съставка е метамизол натрий ​-едновременно отстранява болката и понижава температурата.

Повечето от пациентите, при които главоболието е ежедневен проблем, често не успяват да си помогнат с помощта на някои от изброените продукти. Те прибягват към препарати, в които е комбинирано действието на няколко активни вещества. Кои от тях може да ни свършат работа:

    Беналгин ​- комбиниран лекарствен продукт, който повлиява главоболието. Съдържа метамизол, кофеин и тиамин. Препоръчва се при умерено до силно главоболие, особено с мигренозен характер​.
    Кафетин форте - познат като против болков продукт с комбиниран състав (съдържа парацетамол, пропифеназон, кофеин, кодеинов фосфат), използва се  при остро, неконтролируемо с други препарати главоболие​.
    Солпадейн - представлява комбинация между 3 активни вещества -парацетамол, кодеин и кофеин. Препоръчва се при умерена до силна болка в случаите, когато приемът на еднокомпонентни медикаменти не е донесъл търсеното облекчение​.
    Ацефеин - рекламира се като комбиниран лекарствен продукт, който облекчава болката и понижава температурата. Използва се най-вече в случаи, когато други самостоятелни медикаменти не успяват да отстранят болката. Съдържа ацетилсалицилова киселина, парацетамол, кофеин и кодеинов фосфат.

Няколко са основните моменти при избора на продукт за облекчаване на болката. На първо място се посочва винаги наличието на доказана непоносимост към някоя от съставките на даден продукт. Следват препоръките за възрастови ограничения и не на последно място - съпътстващите здравословни проблеми. Все пак не бива да се прекалява с тях и ако не помагат, да се търси лекарска помощ.

 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?