46

Какво е сумак и защо е толкова полезен за здравето

Сумакът е невероятна, пикантна, леко кисела, но и същевременно сладникава подправка, добре позната в близкоизточната кухня.

Той се използва още в средиземноморската, иранската, турската кухня. Подходящ е за риба, меса, лук, салати и дресинги. Придава феноменален свеж, леко пиперлив, леко кисел, плодово-тръпчив вкус, който прави ястията неповторими. Използва се за подкиселяване на ястията, като заместител на лимона, въпреки че е значително по-мек от него, пише Az-jenata.bg

Сумакът представлява стрити плодове и семена на диворастящ храст, който се среща в Средиземноморието, Северна Африка, Близкия изток.

Сумакът обаче има не само фантастичен вкус, но и много ползи за здравето. Кои са те?

Богат хранителен състав

Сумакът е много богат на витамини, минерали, антиоксиданти, полезни мазнини, фибри. В него се съдържа олеинова киселина – вид мононенаситена мастна киселина, изключително важна за сърцето. Среща се и в авокадото и маслините.

Линоловата киселина в сумака е друг вид есенциална полиненаситена мастна киселина, която играе важна роля за деленето и регенерацията на клетките, както и за здрава кожа и тъкани.

 Много богат източник на антиоксиданти

Сумакът е много богат на антиоксиданти с мощно противовъзпалително действие. На тях дължи потенциално полезните си ефекти, които потискат оксидативния стрес в тялото – причинител на толкова много заболявания. В сумака се съдържат танини, антоцианини и флавоноиди – специфични антиоксиданти с биоактивност, която намалява възпалението и играе роля за предотвратяване на редица състояния.

Баланс в кръвната захар

Проучвания от 2014 година, цитирани от healthline.com установяват, че сумакът може да съдейства за стабилизиране на кръвната захар благодарение на антиоксидантите и фибрите си. Той намалява нивата на инсулина, като стимулира клетките да използват по-качествено глюкозата от храната. По този начин се нормализира секрецията на инсулин от панкреаса и се понижава рискът от диабет тип 2 и инсулинова резистентност.

Облекчаване на мускулни болки

Сумакът може да помогне в намаляването на мускулни болки и спазми. Богат е на минерали, които подобряват проводимостта на нервните импулси. Антиоксидантите в него имат противовъзпалителен ефект, който повлиява благоприятно мускулното изтощение след интензивна работа.

Използвайте сумак за ястията си по-често. Ще се радвате не само на превъзходен ориенталски вкус, но и на повече здраве от природата.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?