46

Какво да направите, ако получите топлинен удар

Температурите стават все по-високи и опасността от прегряване и топлинен удар се увеличава, затова трябва да сте особено внимателни, когато излизате навън през деня. Хидратирайте се добре, избягвайте да прекарвате дълги часове под жаркото слънце и не излизайте в най-топлите часове от деня. Но все пак, има риск от прегряване и топлинен удар. Как да действате, ако това се случи на вас или на ваш близък, информирайте се в следващите редове, съветват от "Актуално".

Как да реагирате при топлинен удар?

Състоянието не е никак за подценяване и трябва да подходите отговорно към него. Незабавно трябва да реагирате и да помогнете на себе си или друг човек. Какви са първите стъпки в помощта?

Скрийте се на сянка

Задължително трябва да се скриете от слънцето и да поседнете някъде на сянка, като дори е препоръчително веднага да се приберете, но ако не се чувствате физически способни - поседнете на сянка или на хладно място - кафе, магазин и др. Задължително седнете или легнете, поставете нещо под краката си и задължително не накланяйте главата си назад.

Съблечете се

Задължително премахнете излишните дрехи от себе си, а ако сте у дома, се съблечете напълно. Премахнете и всички аксесоари, които могат да ви стягат - колани, вратовръзки, гривни и т.н.

Хидратирайте се и направете студен компрес

Задължително изпийте поне чаша вода и си направете студен компрес от мокра кърпа, лед или замразени зеленчуци. Компресът поставете на челото, подмишниците, шията и слабините, докато не усетите, че състоянието ви се нормализира. Бавно пийте водата, като си позволете до няколко чаши, така ще избегнете дехидратирането на тялото си. Ако сте успели да стигнете до дома си, може да се завиете със студени или намокрени чаршафи.

Повикайте бърза помощ

Ако състоянието ви или на друг човек е твърде сериозно и забелязвате прекалена физическа неспособност и ниска реакция, то незабавно трябва да повикате спешна помощ. Дори и да сте изпълнили всички указания от горните редове и те да не са нормализирали състоянието, също трябва да повикате бърза помощ, без да спирате да се охлаждате, докато я чакате.

Не се натоварвайте в близката седмица

Избягвайте да излизате в горещините и да сте твърде физически активни, в близката седмица е най-добре да си почивате. Ако излизате, нека то да бъде вечерта или рано сутринта, преди слънцето да е станало твърде силно. Пийте много вода, през деня си стойте вкъщи и не се изморявайте твърде много.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?