Следвайте ни

Какво да направим, ако се натровим с храна?

viber icon

С настъпването на лятото започва сезонът на хранителните токсични инфекции. А самочувствието на човек и неговото здраве в бъдеще до голяма степен зависят от правилното лечение.

Микроб плюс токсин

Хранителната токсикоинфекция се развива, когато патогенни микроорганизми, произвеждащи ентеротоксини, навлизат в човешкото тяло. Салмонелата оглавява списъка на тези патогени. Друга група от чести виновници на хранително отравяне са условно патогенните микроорганизми (клостридия, протеус, ентеробактерия, клебсиела). Нерядко причинители на тези остри състояния са стафилококус ауреус, патогенните щамове на ешерихия коли, шигела (дизентериен бацил) и др.

Повечето огнища на хранителни отравяния са свързани с употребата на храни, които не са били правилно приготвени или съхранявани. Това са млечни продукти, яйца, различни салати, винегрети, сладкарски изделия или замърсена вода. В топлите месеци месото и рибните продукти, желето, желираните ястия, черният дроб и др. са особено опасни.

Особености на заболяването

Хранителните инфекции имат много кратък инкубационен период. Понякога 30 минути след консумация на некачествена храна на човек започва да му се гади, често се стига до повръщане, коремна болка и диария. При изразена интоксикация състоянието на пациента може да се влоши драстично, с висока телесна температура, признаци на дехидратация и инхибиране на функцията на сърдечносъдовата система.

Хранителното отравяне е много опасно при малки деца: интоксикацията и дехидратацията могат да прогресират толкова бързо, че трябва да се повика незабавно линейка.

Повечето пациенти с неусложнени форми на хранителна интоксикация отиват направо в аптеката. Но това крие рискове, тъй като под маската на хранително отравяне може да се крият сериозни чревни инфекции.

Затова определено трябва да се консултирате с лекар, да си направите съответните бактериологични изследвания, за да идентифицирате причинителя на болестта. Особено внимание изисква наличието на кръв в изпражненията. Този симптом може да е признак на дизентерия.

Принципи на терапията

Целта на симптоматичното лечение на пациенти с хранително отравяне е да се попълни загубата на течности. Предписват се и лекарства за понижаване на температурата, ентеросорбенти и спазмолитици. Без лекарско предписание не трябва да се приемат чревни антисептици, а в началото на заболяването - лекарства, които инхибират чревната подвижност, тъй като могат да забавят естествения процес на елиминиране на токсините и да променят хода на заболяването.

Развитието на остра диария винаги е придружено от нарушения в качествения и количествен състав на чревната микрофлора с растежа на условно патогенни и патогенни бактерии.

При хранителни токсикоинфекции се наблюдава рязко намаляване на броя или дори пълно изчезване на представители на нормалната микрофлора - бифидобактерии и лактобацили, промяна в количеството на нормалната ешерихия коли, появата на ешерихия с променени биохимични свойства.

Развиващият се дисбаланс на чревната микрофлора води до продължителен ход на хранителното отравяне и по-дълго запазване на синдрома на чревната диспепсия. Затова корекцията на чревното рН и състава на чревната микрофлора е един от най-важните етапи от терапията.

Pro bios - за живот

Пробиотиците имат способността да създават благоприятни условия за живота на “добрите” микроорганизми в червата. Съдържащите се в състава им продукти от метаболизма на нормалната микрофлора служат като почва за размножаване и растеж на почти 500 вида “свои”, полезни микроорганизми, стимулират възстановяването на тяхното количество и активност.

Пробиотиците нормализират киселинността на чревното съдържание и по този начин инхибират жизнената активност на “чуждите” патогенни микроорганизми и осигуряват чревната реорганизация.

На фона на интензивно развитие на симбиотичната (приятелска) чревна флора под въздействието на препарати от тази група естественият синтез на витамини К и група В се нормализира, състоянието на лигавицата на целия стомашно-чревен тракт се подобрява и признаците на интоксикация на организма намаляват, пише zdrave.to. Те се комбинират и с други лекарства за лечение на хранителни инфекции, а при терапия с антибиотици предотвратяват влошаването на признаците на чревна дисбиоза и кандидоза.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?