1939
Следвайте ни

Какво да дезинфекцираме вкъщи, за да се предпазим от COVID-19

viber icon

COVID-19 е в пика си у нас и сега е по-важно отвсякога да се пазим. Освен дистанцията от ключово значение е и поддържането на хигиена. Ето и кои са местата у дома, които да дезинфекцираме всеки ден, за да се предпазим от заразата, пише Кая Иванова в  Mila.bg

1. Обувките
Научихме се как да мием и дезинфекцираме ръцете си, но е важно да продължим да правим същото и за обувките, защото по техните подметки залепват безброй микроби, които вкарваме у дома. Затова, когато вкарвате обувките си, имайте подръка препарат с дезинфектант (може и разредена белина с вода) и пръскайте подметките. Също така не забравяйте, след като сте обули и събули обувките си, да дезинфекцирате ръцете си.

2. Дръжките на вратите
Едно проучване от 2014 г., представено на Международната конференция за антимикробни агенти и химиотерапия (ICAAC), установи, че бактериите върху една дръжка могат да разпространяват микроби в офис сграда или болница в рамките на часове. И макар вирусите да се държат по различен начин от бактериите, все пак трябва да продължим с повишено внимание да се отнасяме и към тази част от дома.

3. Контактите за лампите
Независимо дали сме в пандемия или не, може да си признаем, че рядко се сещаме да измием добре контактите на лампите. А ги докосваме по няколко пъти на ден и те може да натрупат сериозно количество микроби.

4. Дръжката на тоалетната
Вероятно поне веднъж седмично миете по-сериозно тоалетната, но често се случва да пропускате копчето или дръжката, от където се пуска водата, нали? Бъдете сигурни, че това е едно от най-мръсните неща в дома ви.

5. Кошът за боклук
Обичайно разчитаме, че в коша се поставя еднократен плик за боклук и това е така, но въпреки плика кошът има нужда от редовна дезинфекция и почистване. Често пликовете се късат или пък отпадъците не отиват директно в плика. Редовно отваряме коша с мръсни ръце и т.н. Кошът за боклук има нужда от хигиенизация поне две пъти седмично.

6. Домакинските гъби
Писали сме за това и преди. Считаме домакинската гъба за нещо чисто, защото тя се ползва в комбинация с вода и препарат. Да, но тя има пореста структура, в която попадат огромна част от остатъците, които мием с нея. И те остават вътре. Затова дезинфекцията на домакинските гъби е наложителна, по възможност всеки ден. Пускайте я в миялната заедно със съдовете или за няколко минути в микровълновата.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?