2374
Следвайте ни

Какви рискове крие бутилираната вода

viber icon

Знаете ли от каква пластмаса е направена бутилката, от която пиете? Вероятно никой не ви е разказал в детайли всичко, което трябва да знаете, когато купувате пластмасови опаковки.

На всяка бутилка някъде трябва да бъде отбелязано точно от каква пластмаса е направена. Тази информация е важна, защото всеки вид пластмаса съдържа различни химикали, които носят различни рискове за човешкото здраве.

Типът пластмаса се отбелязва под формата на букви и цифри (обикновено на етикета или на дъното на бутилката): 


PET или PETE

PET e eдна от най-често използваните пластмаси в потребителските продукти. От нея се произвеждат повечето бутилки за вода и безалкохолни напитки, както и някои други видове опаковки. Тя е предназначена за еднократна употреба. Повторната ѝ употреба увеличава риска от изтичане на вредни химични вещества и натрупване на бактерии. Тези бутилки отделят вещества, които могат да нарушат хормоналния баланс. Пластмасата PET много трудно се изчиства от микроорганизми – за правилното ѝ почистване са нужни вредни химикали.

HDP или HDPE

Това е твърдата пластмаса, от която се правят туби за бензин, бутилки за почистващи препарати, играчки и някои видове торби. Този тип пластмаса не отделя никакви химикали. Експерти препоръчват да избирате такива бутилки, когато купувате бутилирана вода – те са най-безопасните, които ще откриете на пазара.

PVC или 3V

PVC е меката, гъвкава пластмаса, която се използва за направата на прозрачното фолио за храна, бутилките олио за готвене, играчки за деца и домашни любимци и блистерни опаковки за безброй продукти. Тя отделя две химични вещества, които могат да нарушат хормоналния баланс в организма. Препоръчително е, ако имате възможност, да използвате нейна алтернатива.

DPE

Не се използва в производството на бутилки, въпреки че не отделя химични вещества във водата. Не е добра идея да купувате храна в такава опаковка – може да погълнете доста вредни химикали заедно с храната.

PP

Друг тип бяла или полупрозрачна пластмаса, която се използва в опаковките на някои напитки и кофички за кисело мляко. Пластмасата от полипропилен е издръжлива и лека, и издържа на топлина. Когато се нагрее, не се топи. Следователно тя е относително безопасна. Освен това е добра бариера срещу влага, мазнина и вредни вещества.

PS

Полистирен е евтина, лека пластмаса с широка употреба. От нея се правят стиропорените чашки за еднократна употреба, кутиите тип „мида“, в които купувате готова храна за вкъщи, картони за яйца и пластвасови прибори за пикник. При нагряване отделя карциногенни съставки. Неподходяща за дългосрочна употреба за съхранение на храни и напитки.

PC или други, необозначени пластмаси

Често използвана при направата на спортни бутилки за вода и съдове за храна, това е най-вредната пластмаса, която ще срещнете на пазара. Тази категория включва поликарбонат и „други“ пластмаси, чиято повторна употреба и рециклиране не са стандартизирани. Основната опасност при тези бутилки и отделянето на химични вещества от опаковката във водата. При направата на бутилки от поликарбонат се използва бисфенол А – вещество, чиято употреба в хранителните опаковки се оспорва от години.

А най-добре е, ако сте загрижени за планетата и хората, които живеят на нея, изобщо не купувайте бутилирана вода. Само 20% от пластмасовите бутилки се рециклират. Останалите 80% остават в природата и водните басейни, където за разграждането им са нужни 450 години.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Гошо

Гошо

23.09.2021 | 19:45

Всички бутилки са от PET.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?