46

Какви проблеми може да си навлечете, ако ядете твърде много яйца

През годините яйцата са били разглеждани като всичко, от пример за перфектната пълноценна храна до страховит предвестник на сърдечни заболявания. И въпреки че науката сега изглежда потвърждава, че яйцата всъщност са здравословна храна, все още има такова нещо като „не трябва да се ядат твърде много яйца“.

Какви неблагоприятни странични ефекти може да изпитате от претоварване с яйца и колко много са твърде много?

Яйцата са минимално преработена, нискокалорична храна, заредена с 6 грама протеин във всяко, изненадващо високо количество мононенаситени мазнини, холин, стимулиращ мозъка, както и лутеин и зеаксантин, два антиоксиданта, известни с поддържането на здравето на очите. С всички тези хранителни вещества (плюс нула захари и естествено ниско съдържание на натрий), би било трудно да се оправдае да ги наречем нездравословни. Някои изследвания дори показват, че хората, които ядат яйца, са по-склонни да консумират здравословна храни с различни важни хранителни вещества, като фибри, витамини и минерали.

Накратко, яйцата не са нездравословни, а напротив. Но яденето на твърде много от тях може да представлява известен риск за някои хора, особено тези с определени здравословни проблеми. По-конкретно, хората с риск от сърдечно-съдови заболявания или диабет може да се наложи да ограничат консумацията на яйца.

Колко яйца се считат за твърде много?

Една порция яйца е просто едно яйце или два белтъка. Според експертите, повечето здрави хора могат да ядат до седем яйца на седмица, без това да повлияе на здравето на сърцето им.

Проучване от 2018 г. установи, че консумацията на до 12 яйца седмично в продължение на три месеца не повлиява сърдечно-съдовите рискови фактори при хора с преддиабет и диабет тип 2.

Различни фактори могат да повлияят колко яйца са твърде много за всеки индивид. Ако имате сърдечно заболяване или диабет, говорете с Вашия лекар, за да определи най-добрата лична граница. Но междувременно, ето пет възможни нежелани реакции, които е по-вероятно да изпитате, ако си създадете навик да ядете твърде много яйца.

1. Може да консумирате твърде много холестерол

Все още има много дебати по въпроса дали яйцата повишават холестерола. Въпреки че в продължение на десетилетия експертите вярваха, че холестеролът в яйчните жълтъци пряко допринася за повишения холестерол в кръвта, сега изглежда, че други елементи в диетата и здравната история на човек могат да бъдат по-въздействащи. Фамилната обремененост е основен показател за нивата на холестерола в кръвта, а по-голямата част от него се произвежда от черния дроб, а не се приема чрез храната.

Все пак яйцата съдържат големи количества холестерол - около 190 милиграма, което е над 60% от 300 милиграма, препоръчвани преди като дневен лимит. В зависимост от другите храни, които вашата диета включва, можете бързо да надхвърлите дневните указания за холестерол, като ядете няколко яйца на ден ден.

2. Може да увеличите риска от сърдечни заболявания

Повечето експерти са съгласни, че едно яйце на ден изглежда не увеличава риска от сърдечни заболявания. Всъщност, голямо проучване на половин милион възрастни китайци разкри, че до едно яйце на ден всъщност намалява шансовете за развитие на сърдечно-съдови заболявания.

От друга страна, три или четири яйца всяка сутрин може да е нещо друго. Проучване от 2019 г. свързва яденето на над 300 милиграма холестерол на ден със 17% по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания.

Повече изследвания може да разкрият годините на привидно противоречиви доказателства за яйцата и сърдечните заболявания, но засега вероятно е разумно да ядете яйца в умерени количества за здравето на сърцето.

3. Може да напълнеете

Ако предпочитанията ви за сервиране с яйца включват тежки храни като мазна наденица, пържоли, сладки палачинки, кафе със сметана, закуската ви може да се окаже, че ще ви натежи, буквално.

За оптимално здраве и тегло опитайте по-хранителни добавки към вашите яйца, като пресен спанак, нарязани на кубчета чушки или нарязани домати. Ще добавите цвят и антиоксиданти за много по-малко калории. Можете също така да експериментирате с готвенето на яйцата си в здравословна за сърцето мазнина като авокадо или зехтин.

4. Може да увеличите риска от диабет

Възможно е яденето на големи количества яйца също да увеличи риска от друго хронично заболяване. В проучване от 2009 г. хората, които ядат повече от седем яйца на седмица, са имали по-висок риск от развитие на диабет тип 2, отколкото тези, които ядат по-малко яйца.

Въпреки това, други изследвания са установили, че яденето на яйца всъщност може да подобри контрола на кръвната захар и инсулиновата чувствителност при хора с преддиабет и тип 2.

5. В крайна сметка може да ядете повече нездравословни храни

Готвенето на едно яйце не променя неговия хранителен фактор, но това, с което го готвите, със сигурност може. Много хора пържат яйцата си в масло или ги сервират с преработени меса с високо съдържание на мазнини и натрий като бекон или шунка. По този начин яйцата могат да бъдат средство за несъзнателно консумиране на излишни наситени мазнини, натрий и калории. Това може да доведе до повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист, пише Actualno.com.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?