46
Следвайте ни

Какъв тип матрак е най-подходящ за хора с болки в кръста?

viber icon

Болките в гърба са една от основните причини, поради които хората започват да губят подвижност още на 30-40 години. Болката може да попречи човек да се занимава с всякаква физическа активност, което от своя страна носи още повече проблеми. Така хората не могат да поддържат здравословно тегло, стават по-малко издръжливи и изобщо загубват баланса с напредване на годините. Като се има предвид, че повечето хора прекарват около една трета от живота си в леглото, изборът на правилния матрак е от съществено значение за справяне с болките в кръста. Един добър ортопедичен матрак от E-sleep може да бъде това, което на човек му е необходимо да спи по-добре нощем и косвено да стане причината за по-безболезнено движение на следващия ден. В миналото, лекарите често препоръчваха много твърди матраци, когато пациентът има болки в гърба и кръста. Но едно проучване сред 268 души с болки в кръста установява, че тези, които спят на много твърди матраци, имат най-лошото качество на сън. При хората, които спят на средно твърди и на меки матраци няма нарушения в качеството на съня.

Меките матраци не са подходящи
Меките матраци, от друга страна, също могат да бъдат проблемни, при хората с болки в кръста. Докато мекият матрак, който отговаря на естествените извивки на тялото ви, може да помогне на ставите да се изравнят благоприятно, вие също може да потънете толкова дълбоко, че ставите ви да се извият и да ви болят на сутринта. Ако искате да разберете дали по-твърдият матрак ще се почувства по-добре от този, който използвате в момента, опитайте да поставите дъска от шперплат под матрака си, за да намалите движението. Друг вариант е да преместите матрака на пода и да спите там една нощ.

Няколко практични съвета как да изберете матрак при болки в кръста
С голямото разнообразие от матраци на пазара, изборът на правилния матрак може да бъде труден. Ето какво събрахме като съвети, които да ви помогнат.

Личните предпочитания трябва да определят кой матрак е най-добър за вас. Не съществува един стил или вид матрак, който да е удобен на всички. Всеки матрак, който помага на някого да спи без болка и скованост, е най-добрият матрак за този човек. Пациентите с болки в кръста трябва да изберат матрака, който отговаря на техните стандарти за комфорт и подкрепя най-добре кръста им. В резултат на това, ще успеят да се наспят максимално добре.

Опитайте се да откриете кои са физическите компоненти на матрака. Дали някаква част от ядрото му е с пружини, те отделни ли са, биха ли осигурили добра опора и т.н.? Когато става въпрос за пружини, различните матраци се различават по броя на пружините и тяхното устройство. Отделно от това, слоевете, обграждащи ядрото могат да бъдат с различна дебелина и изработени от различни материали.

Потърсете матрак, в чиито характеристики е включено, че е ортопедичен и осигурява необходимата подкрепа на гърба. Добрият матрак трябва да осигурява подкрепа за естествените извивки на гръбначния стълб. Правилното количество опора помага на сутринта човек да се чувства отпочинал. Въпреки че няма много клинични данни и тестове на различните видове матраци, едно проучване установява, че средно твърдите матраци обикновено осигуряват повече облекчаване на болката в гърба, отколкото най-твърдите матраци.

Нужно е да постигнете баланс между подкрепа на тялото ви и комфорт. Не е достатъчно само кръстът ви да е удобно разположен, трябва цялото ви тяло да е отпуснато, за да може да отпочинете качествено. Спането на твърде твърд матрак може да причини болки в точките на натиск. Средно твърдият матрак може да е по-удобен, защото позволява леко да потънат рамото и бедрата. Винаги може да изберете и комбинация от средно твърд матрак и твърд топ матрак. Така че не отхвърляйте и тази опция.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?