1939
Следвайте ни

Как влияе ваксинацията срещу COVID-19 върху менструалния цикъл

viber icon

Въпреки че промени в менструалния цикъл не са отбелязани като възможни странични реакции след ваксинация, има жени, които са сигнализирали на Регулаторната агенция за лекарствата и здравните продукти (MHRA) във Великобритания за налични такива. Засега изследователи не са отбелязали пряка връзка между двете.

Към днешна дата ваксинацията срещу COVID-19 е широко разпространена. До момента според Центровете за контрол и превенция на заболяванията възможните странични реакции за ваксините Moderna, AstraZeneca, Pfizer–BioNTech и Jonson & Johnson са болка, зачервяване и подуване на мястото, на което е поставена ваксината, както и грипоподони симптоми - умора, главоболие, мускулна болка, втрисане, треска и гадене.

Въпреки че менструалните нарушения не са отбелязани като страничен ефект, повече от 30000 жени са сигнализирали за тяхното наличие. Според тях създалите се промени в менструалния цикъл обикновено се нормализират до следващия, пише puls.bg.

Според д-р Виктория Мейл от Imperial College London във Великобритания наблюдаваните промени в менструалния цикъл могат да бъдат и в резултат от имунния отговор на организма към ваксинацията, а не от специфичен компонент на ваксината. Според нея е необходимо по-задълбочено проучване по темата.

Необходимо е изследването на различните влияния на ваксините срещу COVID-19 върху човешкия организъм, за да се подсигури по-голям обем от достоверни данни. Тази информация би могла да намали притеснененията и колебанията при хората.

Друг фактор, който повлиява месечния цикъл, е стресът. Той може да причини и нередовността му. Стресова реакция може да се появи и във връзка със самото ваксиниране.

Причините за колебания при младите жени относно ваксинацията включват вероятността за засягане на тяхната репродуктивна система. Много лекари, включително д-р Мейл, отхвърлят такава вероятност.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Коя ваксинация?

Коя ваксинация?

01.10.2021 | 09:40

Много е важно как се прави и колко продължава това действие.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?