Следвайте ни

Как топлите напитки помагат да се охладим през лятото

viber icon

В лятната жега всички си мечтаем за ледена лимонада, или друга студена напитка, която да ни разхлади. Истината обаче е, че пиенето на топли напитки през лятото е по-ефективно в охлаждането на тялото ни. 

Топлите напитки са едни от най-избягваните в жегата, а именно те биха могли да ви помогнат да се почувствате охладени. Това показват данните от проучване от 2012 година, проведено от канадски учени от Университета в Отава, цитирани от healthdigest.com. 


Изследователите провели проучване върху колоездачи в лабораторни условия в рамките на 75 минути. Докато колоездачите карали колело, пили чаши с вода с различна температура – от 1 градус до 50 градуса. 

По време на изследването учените открили, че телесната температура на колоездачите намалява след прием на по-горещи течности в сравнение със студени. Защо се случва това?


Приемът на топли и горещи течности провокира временно повишаване на телесната температура вътре в тялото. Това стимулира обилното изпотяване, което от своя страна допринася за охлаждането на тялото. Потенето е естествен механизъм за охлаждане на тялото. В жегата то представлява начин организмът да се освободи от топлината и да се справи с атмосферните условия навън. 

Ето защо няма нищо странно в това да пиете топли и горещи напитки през лятото. Всичко се свежда до изпотяването и термичния ефект, който горещите течности предизвикват в тялото. Колкото повече топли напитки пиете в летните дни, толкова по-лесно ще понасяте жегите, пише Az-jenata.bg.

Колоездачите, които взели участие в проучването, карали колелата си и на включен вентилатор, което допълнително стимулирало ускореното изпаряване на потта от тялото им. Това довело до допълнителен охлаждащ ефект. 

Изпаряването на потта от кожата е по-трудно в условия на висока влажност. Затова допълнителното обдухване с вентилатор допринася за охлаждащия ефект, който изследователите искали да постигнат. По тази причина те установили, че пиенето на горещи течности през лятото действа повече в сухи райони с ниска влажност. В такива с висока влажност пиенето на студени течности има по-добър ефект върху охлаждането на тялото.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?