46
Следвайте ни

Как сами да разберете дали имате непоносимост към глутен

viber icon

Приемът на безглутенови продукти се е превърнал в мода, възприема се като грижа към здравето и фигурата. Реално обаче много по-малко хора имат непоносимост към глутен от тези, които посочват, че наблюдават такава. Това налага да може да различавате непоносимостта към глутен и да прецените дали имате такава, преди да залитнете към безглутеновото модерно меню и да се лишите от куп полезни храни. Тази статия ще ви помогне. 
 
Какво е глутен?

 Глутенът е протеин. Съдържа се в зърнените храни. Глутен има в пшеницата, ръжта, ечемика. Това прави безглутеновата диета бедна от към консумация на хляб и тестени храни. Хлябът и тестото обаче, макар и висококалорични и представляващи опасност за фигурата, съдържат и много полезни за здравето витамини и минерали и не е добре да ги изключвате от менюто си изцяло, ако нямате глутенова нетолерантност. Глутенът се съдържа и в много полуфабрикати, което ограничава сериозно вида храни, които следва да си позволите, ако имате непоносимост към него.

 Симптоми на глутенова непоносимост

Непоносимостта може да се прояви както в детска възраст, така и в зряла. Тя може да възникне скоро след приема на храна с глутен, но може и след дни. Симптомите могат да са по-дискретни или по-бурни. Има няколко потенциални причини за непоносимост към глутен, включително цьолиакия, нецелиакална чувствителност към глутен и алергия към пшеница. Цьолиакията е най-тежката форма на непоносимост към глутен с най-разнообразни симптоми. Сред тях са тези, които да ви помогнат да проверите има ли вероятност да страдате от непоносимост към глутена.

Проверете настроението и съня си. Промени в настроението, раздразнение, депресия, изнервеност, замаяност, проблеми с вестибуларния апарат и съня могат да ви насочат към заподозряване на непоносимост към глутен.

Проверете кожата си. Кожните проблеми  са често срещани и често бъркани с различни алергии, акне и други кожни проблеми. Приемът на глутен от нетолерантни към него може да доведе до псориазис или да засили симптомите при вече развит такъв, да причини опадване на косата до пълно оплешивяване, хронични обриви, мехури и други.

Претеглете се. Заболяването води до необяснима загуба на тегло.

Проверете нивата на желязо. Глутеновата нетолерантност често причинява анемия, съпровождана от бледа кожа, задух, умора, слабост, световъртеж.

Проверете мускулната си сила. Чести са мускулни проблеми – болка, възпаление.

Проверете в тоалетната чиния. Бледите изпражнения са нещо, по което може да  заподозрете цьолиакия. При нея се наблюдават и проблеми с храносмилателната система, които включват подуване на корема, газове, диария, запек, причинени от възпаление на червата, водещо до увреждане лигавицата им и до лошо усвояване на хранителните вещества.

Проверете щитовидната си жлеза. Цьолиакията е автоимунно заболяване,което често води до други автоимунни състояния като например такова на щитовидната жлеза.

Други симптоми са ставни болки, хронична умора, изтръпване и мравучкане на крайниците.

Симптомите на непоносимост към глутен, без да имате цьолиакия, са по-дискретни и включват: подуване и болка в корема, умора, главоболие, тревожност, депресия, ставни и мускулни болки, умствена умора, мравучкане на крайниците.

 Ако усетите някои или група от тези симптоми, е добре да се консултирате с лекар и да извършите изследвания, които да докажат или отхвърлят диагнозата. Сред тези изследвания са биопсия на тънкото черво, което е по-труден и инванзивен метод, или кръвно изследване, което е по-лесния и безопасен вариант. Кръвното изследване търси специфични антитела, които са характерни за пациенти с непоносимост към глутена. Вашият лекар може да предложи и други начини за определяне на диагнозата.

Ако искате да разберете сами и без изследвания дали имате непоносимост към глутен, освен да следите да симптоми може да приложите безглутенова диета за няколко месеца. В случай, че това доведе до облекчаване или изчезване на симптомите, може да предположите, че имате именно непоносимост към глутен.

Статията има само информативен характер и не заменя консултацията с лекар, припомнят от actualno.com.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?