Следвайте ни

Как сами да разберем дали имаме висока кръвна захар

viber icon

Кръвната захар е разпространено название и термин, отразяващ концентрацията на глюкоза, циркулираща в кръвообращението, и стойността отразява налична неусвоена свободна енергия за организма.

Прекалено високата кръвна захар може да е признак на диабет. Има признаци, които говорят за това опасно нарушение на организма. 

Често чувствате жажда и използвате тоалетната.

Когато нивото на захарта стане твърде високо, тялото включва механизми за балансирането му. За да намали концентрацията на глюкоза, тялото включва режима на често уриниране; човек започва да ходи до тоалетната дори през нощта.

Периодично се усеща умора.

Честите епизоди на спад в тонуса, слабостта също могат да бъдат признаци, че нивото на захарта е твърде високо. В този случай кръвта става по-гъста, потокът ѝ се забавя. Клетките не получават необходимите хранителни вещества достатъчно бързо, а липсата им провокира усещане за умора.

Очите страдат.

Ефектът от замъглено зрение, появяващ се като трудности при четене, също може да бъде признак на висока кръвна захар. Лекарите в този случай говорят за диабетна ретинопатия.

Крайници болят.

Твърде високата захар уврежда фините нервни влакна, отговорни за температурата и чувствителността към болка. Може да се появи болка в краката, която може да бъде пареща, остра. Характерни са болките през нощта.

Паметта се влошава.

Хората с излишна глюкоза показват по-лоши когнитивни тестове и са по-предразположени към болестта на Алцхаймер, припомнят от zdrave.to.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?