Следвайте ни

Как сами да пресметнем от колко вода имаме нужда на ден

viber icon

Всички знаем, че пиенето на достатъчно вода е важно за нашето здраве, но как да разберем колко точно вода иска организмът ни? Четете надолу, за да се научите да изчислявате точната доза вода за вашето тяло.

Не са прави онези, които казват, че всеки трябва да пие 2 литра или 3 литра вода дневно - ще прочетете много писания с едната или другата стойност. Класическото пресмятане на количеството е милилитър за калория! Тоест, ако поглъщате като храна 2000 калории енергия на ден, литрите наистина са 2.

Но, ако сте мъж на средна възраст, който спортува два или три пъти седмично и тежи 75-85 кг, значи спокойно можете да си позволите да хапвате и 2500, че даже и 3000 калории, т.е. нуждата ви е от 2,5 или 3 литра. При спортистите е много повече. При децата пък е по-малко. Както и при възрастните хора, които трудно ги държат краката и затова са ограничили храненето.

Като споменахме спортистите, нека да кажем още нещо - мнозина пресмятат по калориите просто литри течност. Но не всяка е подходяща, като най-лесен пример са изонапитките. Заради захарта, която съдържат. Не вършат работа и другите напитки със захар - коли и всякакви подобни, както и енергийните.

При тяхната употреба в по-големи количества се предизвиква и се получава т.нар. аномална жажда, която си е болест. Смята се и за възможен и почти сигурен симптом на диабет, който пък прави хората най-уязвими за коронавирус например. Има и незахарен диабет, хормонални заболявания, които органично карат хората да пият повече от необходимото количество вода.

Това е полезно единствено и само при инфекции, диария и други подобни здравословни проблеми. При тях функцията на водата и на напитки като чая, които добре я заменят, тъй като са си "гОла вода" неподправени, както е най-добре да се консумират, е да разрежда кръвта, като така подобрява кръвообращението и опитва да върне организма към нормалния му режим, като го прочиства отвътре.
Така че, не бива да пресмятаме колко вода ни трябва на ден математически, гласи последната тенденция в научните среди в тази тънка специалност, а да следваме по чувството за жажда, като овладяваме насилването, пише slava.bg.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай