Как и защо зехтина понижава кръвното?

Ежедневната консумация на зехтин може да понижи кръвното налягане. Това заключение е направено от учени от Университета на Ла Троб в Мелбърн, чието изследване е публикувано в списанието MedicalXpress, съобщава РИА Новости.

Експертите избрали 50 доброволци, половината от които консумирали необработено масло в продължение на три седмици, а другата половина - рафинирано масло. В изследването се отбелязва, че по време на експеримента участниците не са приемали лекарства.

В резултат на това, при хората от първата група централното артериално налягане намаляло с 2,5%, а периферното систолично налягане с 2%.

Учените обясняват този ефект с факта, че зехтинът е богат на различни активни съединения. Съдържа полифеноли, които имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?