Следвайте ни

Как е правилно „Спутник 5“ или „Спутник Ви“?

Името на руската ваксина предизвика полемики

viber icon

Руската ваксина „Спутник“ бе първата, която предяви претенции, че може осигури адекватна защита срещу коварния Ковид-19. Как обаче е правилното име на препарата? Това е оказа доста трудна загадка.

Почти навсякъде, дори и в новинарските емисии, сме чували, че руската ваксина се казва „Спутник 5“. Институтът „Гамалея“, който работи по създаването на въпросната „панацея“ направи специално уточнение, че коректното наименование е „Спутник Ви“. Като „Ви“ идва от победа или „виктори“. Явно братушките са потърсили някаква интересна символика. 

Справка показва, че „грешката е вярна“, защото реално съществува и „Спутник 5“. Той е изстрелян в орбита през 1960 година от космодрума „Байконур“. На борда му са били кученцата Белка и Стрелка, като компания са им правили още 40 мишки и два плъха. Кучета Стрелка впоследствие ражда шест малки, като едно от тях е подарък за Каролин – дъщерята на президента Кенеди. Жестът е от страна на тогавашния лидер на СССР – Никита Хрушчов. 

„Марица“ припомня, че ваксината на „Спутник“, чието официално име е „Гам-ковид-вак-лио“, вече се прилага в 55 страни, сред които Сърбия и Унгария. 

Франк Воща

Франк Воща

Сътрудник

Франк Воща е завършил "Журналистика и Връзки с обществеността" в СУ "Св. Климент Охридски". Занимава се професионално с фотография от над 10 години. Работил е в БНТ и редица ПР агенции.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?