Следвайте ни

Как да засилим имунитета си след грипа

viber icon

Отпадналост, екземи, остатъчна кашлица, а нерядко и отключване на редица заболявания, най-често хипертония, са естествена последица след прекаран грип или друго остро вирусно заболяване през зимата. Причината е, че в този сезон организмът отслабва от значително по-слабата консумация на плодове и зеленчуци. А тези, които консумираме, нямат особена хранителна стойност, тъй като са отглеждани в изкуствена среда и наторявани с химикали.

Начин да подсилите организма е разнообразното и балансирано хранене. Първото нещо, което трябва да знаете, е, че зимата не е сезон за строги диети. С тях можете да ударите още по-лошо имунитета след заболяване. Освен това, те ви правят и по-лесно податливи на инфекциозни заболявания. Научни изследвания сочат, че дори само едно полезно вещество да липсва в достатъчна степен от организма, той става по-уязвим към всякакви болести.

Ако имате възможности, увеличете консумацията на свежи плодове и зеленчуци.  Антиооксидантите, особено витамините А, С и Е, защитават организма от свободните радикали - потенциално вредни вещества, които се намират в организма и могат да увредят здравите клетки.

Месото, като отличен източник на белтъчини, е необходим продукт във всекидневното зимно меню. То обаче трябва да се избира внимателно. Препоръчва се пилешко, заешко и телешко. Свинското е добре да бъде с повече мазнина, тъй като чрез нея в организма се разтварят мастноразтворимите витамини.
Поне веднъж седмично трябва да хапвате риба заради наличието на фосфор в нея.

Консумацията на храни, богати на цинк, горещо се препоръчва. Той е във високи количества не само в месото, но и в рибата и рибните продукти, кашкавала, зърнените храни, орехите и яйцата. С тези средства може да направите устойчив организма си към инфекциозните заболявания. 

Медът и пчелните продукти (клей, пчелно млечице, восък) е с високи стойности на полезни за организма вещества. Те съдържат много витамини, ферменти, плодови киселини - ябълчна, винена, лимонена и млечна. Медът е богат на сяра, йод, калий, калций, желязо, магнезий, фосфор и натрий. От всички 24 необходими за здравето на човека елементи той притежава 22. Същевременно, той е универсално средство за повишаване тонуса и укрепва организма. Доказано е бактерицидното му действие, спира развитието на бактериите, има и противовирусният му ефект.

Източник: dete.bg

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?