49
Следвайте ни

Как да стимулираме детето да пие повече вода?

viber icon

Изграждането на пълноценни хранителни и питейни навици започва от детството. Здравето на най-малките е основен приоритет във всяко семейство, затова родителите отделят много време, средства и усилия, за да се грижат за него и да подпомогнат безпроблемното развитие на своето дете. Възрастните се фокусират върху редица фактори като освен хранителния режим, техните навици, ежедневие, основен приоритет се очертава и грижата за правилната хидратация.
Адекватният прием на течности в комбинация с жизненоважните витамини и минерали гарантират здраве и са от изключително значение за подрастващите. Водно-солевият баланс при тях е деликатен, поради все още несъвършените механизми на терморегулация и незрялата отделителна функция. В детския организъм се съдържа повече вода и телесната повърхност е относително по-голяма спрямо теглото, в сравнение със същото съотношение при възрастните. Поради това тя много по-лесно се изпарява през кожата, което би могло да доведе до обезводняване, ако не се възстановят загубите. Количеството вода, което се препоръчва на децата зависи от възрастта, пола, темпа на растеж, начина на хранене, двигателната активност, здравословното състояние, температурата на въздуха и др. Потребностите им са над три пъти по-високи, в сравнение с тези на възрастните, които са 40 мл/кг телесна маса. Важно да се знае е, че децата трябва да приемат вода през целия ден на малки порции. Но понякога да стимулираме малчуганите да се хидратират може да се окаже една нелесна за постигане задача. Те не винаги разпознават ранните етапи на жаждата, което ги прави особено уязвими, когато спортуват или играят на открито. Децата обичат да тичат, да играят и непрекъснато са в движение. Често са толкова погълнати от забавленията си, че дори не осъзнават, че са ожаднели. И ако за повечето възрастни е ясна ползата, при децата, особено ако те са по-малки, често се случва улисани в игри да забравят да пият нужните количества от нея.

Как да стимулираме детето да пие повече вода?

Най-важното е всекидневно да им напомняме колко е важна водата, за да са здрави и енергични. Разговаряйте с детето за правилната хидратация. Мотивирайте го да пие повече вода, предлагайте през целия ден, а не само при поискване. Когато шишенцето е пред очите им, без да усетят, ще посягат към него през целия ден и ще поддържат водния баланс в организма. Добре е винаги да подсигурявате бутилка вода, която да взимат при излизане на разходки, в училище или за детска градина. Като им я подготвяте предварително, че ще сигурни, че приема правилната вода, подходяща за възрастта и ще е винаги подръка, което увеличава дневния му прием. Предложете им такава с интересна за тях визия, с цветна, ярка капачка и забавен етикет, детските серии на изворните води са увлекателни и е удоволствие за най-малките да ги употребяват. Нека създаваме малки празници в ежедневието на подрастващите. Удобна, лека, илюстрирана с любим приказен герой, бутилката ще носи радост на детето. Малчуганите освен това харесват „ритуалите“ и всяка минута, прекарана в игра е незабравим спомен. Може да създадете „воден празник“– пийте чаша вода веднага след събуждане сутрин, нека това забавление стане част от вашите незабравими моменти заедно. Дайте личен пример като се стараете и вие самите да употребявате повече вода. Родителите са тези, от които зависи изграждането на този полезен навик. Детето копира нашето поведението, когато то е градивно и пълноценно, създаваме навици за цял живот. Старайте се да го информирате, че тя е изключително важна за неговото здраве, че с всяка глътка правим нещо добро за тялото. Поощрявайте детето да утолява жаждата си с вода. Хидратацията трябва да се превърне в естествен процес, който да осигури правилното функциониране и израстване на детския организъм.

Освен приеманото количество, обръщайте внимание каква вода давате на децата:

На пазара се предлагат безброй опции от бутилирана вода, но в повечето случаи те не са подходящи за малките членове на семейството. Педиатри съветват да избирате внимателно, между минералната, изворната и трапезната, най-подходяща е изворната. Безспорно водата за деца трябва да е с приятен, свеж вкус и гарантирано качество – микробиологично чиста, без вредни примеси и замърсители. Няма по-добър избор от изворната, която е добита от защитени екологично чисти региони. Винаги избирайте за детето такава с ниска минерализация, неутрално pH и с ниско съдържание на флуор (под 0,7ml/l). Това количество е достатъчно за профилактика на кариеси и не създава риск от натрупване в организма. Идеалният вариант е неутралната вода, която регулира алкално-киселинния баланс в тялото и спомага за пълноценното усвояване на минералите. Водата е живот, нека научим най-ценните ни - децата да се грижат за доброто си здраве и правилна хидратация!

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Добре де, ама защо да пие от гьла

Добре де, ама защо да пие от гьла

16.09.2021 | 10:49

Продуктово безсъдържание.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?