Следвайте ни

Как да си забъркаме домашен дезинфектиращ гел и спрей

viber icon

Дезинфектантите за ръце се намират трудно в търговската мрежа и аптеките, а ако случайно се появят, или се изкупуват за минути, или цената им е двойно-тройно по-висока. Ако в аптеката или в близкия магазин вече няма дезинфектанти за ръце, съвсем лесно може да си направите у дома и то със същия ефект.

Трябват ви само няколко съставки, умения да ги измерите правилно и търпение, за да ги смесите добре, уверява webcafe.bg. Важно е да дезинфекцирате съдовете и приборите, които ще използвате за смесването на съставките. Световната здравна организация (СЗО) съветва също да оставите сместа да престои в шишенцето или съда, в който сте решили да я пресипете, в продължение на 72 часа. Така бактериите, попаднали волно или неволно от процеса на смесване на съставките, ще бъдат унищожени напълно.

Дезинфекциращ гел се прави от медицински или етилово спирт, смесен с чист гел от алое вера и няколко капки етерично масло по избор. Спиртът трябва да е над 60%. Той е 2/3 от сместа. Останалата 1/3 е гелът от алое вера. Спиртът и гелът се смесват. Бъркат се, докато съставките се смесят напълно. Накрая се добавят 8-10 капки от етеричното масло и готово - вече имате свое собствено производство гел за ръце, с който да предпазите вас и близките си.

Производството на домашен дезинфекциращ спрей за ръце е малко по-сложно. За него ви трябват 340 мл спирт или алкохол. Ще са ви нужни и 2 чаени лъжици глицерол и 1 супена лъжица водороден пероскид. Трябват и 85 милилитра преварена вода. Смесете спирта с глицерола и разбъркайте. Добавете кислородната и дестилираната или преварена вода. Смесете съставките добре и пресипете съдържанието в шишенце със спрей помпа. При желание може да добавите и ароматно масло по избор.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?