Следвайте ни

Как да се справим с жегата у дома с нетрадиционни методи

viber icon

Горещото време, макар и на края на лятото, все още ни мъчи. Традиционните методи за борба с жегата у дома понякога работят, друг път не толкова, затова ви предлагаме няколко не особено популярни  трика, които да ви помогнат да преживеете високите температури.

1. Използвайте „студени“ завеси

Важно е как възприемаме температурата. В градовете с горещ климат е по-добре да се използват светли и студени цветове, които създават илюзия за хладен въздух в едно пространство. Разбира се, не всеки е достатъчно смел да смени завесите си, когато е наистина горещо, но всъщност си заслужава.

2. Използвайте вода, за да охладите мястото 

През лятото водата е най-добрият ви приятел, не го забравяйте. За да избегнете прегряване, поставете съд с вода и лед пред вентилатор или на прозореца. Така хладната вода, която се изпарява, ще се разпространи навсякъде.

3. Изстудете възглавницата си 

През лятото ни е трудно да се наспим добре. За да направите съня по-удобен, поставете калъфката си в плик и я оставете да се охлади във фризера.

4. Избягвайте физическата активност 

Когато е много горещо, телата ни искат да си починат и да не правят нищо. И нормално – тялото работи много усилено през лятото. Проучванията показват, че когато е много горещо, изразходваме много енергия за охлаждане и поддържане на температурата си.

5. Не пийте газирано и не яжте сладолед 

Малко хора знаят, че сладоледът не ни охлажда, а всъщност ни затопля. Охлаждащият му ефект е много кратък и се компенсира от тялото, което произвежда топлина, когато смила висококалорична храна, пише  struma.bg. Същото важи и за ледените газирани напитки – те дехидратират.

6. Поставете замразена бутилка в леглото си 

Може да е по-лесно да заспите, ако поставите студена бутилка вода в леглото си преди лягане.

7. Отървете се от текстила 

В горещите дни е по-добре да се отървете от плътни тъкани, декоративни възглавници, килими и одеяла. Смята се, че тъмните тъкани привличат топлина и е по-добре да купувате чаршафи, изработени от леки и органични материали.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?