Следвайте ни

Как да се разхладим, ако нямаме климатик вкъщи?

viber icon

Няма съмнение, че климатикът е най-добрата защита от летните горещини. Но във време на епидемия с COVID-19 много офис сгради изключват вентилационните си системи с цел безопасност, а не малко хора не харесват климатиците и въздуха, който осигуряват у дома. Каквато и да е причината, най-важното в топлите летни дни да осигурим хидратация и добро охлаждане на тялото. Данните сочат, че топлинната болест е причина за смъртта на около 658 американци годишно от 1999 до 2009 г.

Затова ако нямаме климатик или достъп до закрити места в най-горещите часове от деня, е задължително да спазваме няколко препоръки.

1. Далеч от слънчевата светлина

Около 76% от слънчевата светлина, която пада върху стандартните прозорци с двойно стъкло, се превръща в топлина и повишава температурата у дома. През лятото прозорците, обърнати на запад и изток, позволяват проникването на най-много топлина.

Завесите и щорите у дома са добро решение на проблема. Въпреки че ефективността зависи от вида и цвета на материала, проучвания показват, че пердета в светли тонове и средна дебелина на плата могат да намалят топлината в стаята с до 33%.

Най-ефективната защита от топлината са външните щори и сенници, които могат да намалят слънчевата инвазия до 80%. Тентата също е добър вариант, защото засенчва прозорците от слънчевата топлина и отблясъци. Тентата може да намали слънчева топлина през лятото с до 65% при прозорците с южно изложение и до 77% при прозорците с изглед към запад.

2. Вентилатор, но правилно

Вентилаторите не могат да понижат температурата на цялата стая - това е така, защото електричеството, което задвижва вентилатора, се превръща директно в топлина.

Въпреки това, те могат да донесат известна прохлада. Това е така, защото когато вентилаторът издухва въздух наоколо, помага на потта да се изпари от кожата ни и това ни охлажда. Таванните вентилатори се считат за най-ефективните, тъй като те „завъртат“ въздуха в помещението и създадат ефекта на вятъра.

Преносимите вентилатори също могат да работят добре, но те са ефективни само, ако ги използваме правилно. Това означава да ги използваме само когато въздухът отвън е по-хладен от въздуха вътре в помещението, което обикновено е през нощта.

3. Много вода

Често пиенето на вода е една от най-добрите защитни мерки срещу горещините и прегряването на тялото. Това е така, защото тялото ни се нуждае от вода, за да се справи ефективно с горещите температури.

Когато ни стане твърде топло, тялото ви започва да се поти, а изпаряването на потта охлажда кожата и помага за охлаждането на цялото тяло. Проблемът е, че прекомерното изпотяване може да доведе до дехидратация. И тялото може да се дехидратира, още преди да забележим първите признаци. Така че най-важното е да пием вода често и помалко.

Разбира се, колко вода трябва да пием на ден, зависи от теглото. Трениращите обаче трябва да пият повече вода, особено в жегите.

4. Мокри кърпи

Прилагането на студена, влажна кърпа директно върху кожата може да помогне за понижаване на температурата. Експертите препоръчват да я поставим върху пулсовите си точки - като задната част на шията, под мишниците, на китките или слабините.

В тези области кръвоносните съдове са близо до повърхността на кожата ви, което означава, че студът ще извлича повече топлина от тялото и ще сваля температурата по-бързо.

Важно - никога не прилагайте метода за дълги периоди - общото правило е не повече от 20 минути на всеки два до четири часа. Любопитен факт още е, че хладната вана и душ противно на очакванията повишава нашата основна температура, докато топлите душове - с температура на водата около 31 градуса, всъщност могат да ни поддържат охладени, като увеличават притока на кръв към кожата, позволявайки на повече топлина да избяга от тялото.

5. И храната охлажда

Салати - зеленчуците съдържат много вода, което може да помогне да се охладим. Краставицата например е 96% вода.

Динята не само е любим плод през лятото, но е и с 90% съдържание на вода. Тя дава на тялото още витамини С и А, и антиоксиданта ликопен, който помага и за предпазване от слънцето.

Прясната мента може да се отглежда в градината и осигурява незабавно усещане за охлаждане. Това е нула калорийна добавка, която ще освежи всяка напитка или десерт.

Люти чушки. Да, точно така. Пикантните храни са чудесен начин да победим жегата, защото причиняват изпотяване, а това е начинът на природата да ни охлади.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?