4020

Как да се предпазим от маймунската шарка, говори проф. Христова

Първият за тази година случай на маймунска шарка бе регистриран в София.

"Той е на човек, който не е пътувал в чужбина, което значи, че инфекцията тлее на родна почва. Очевидно има отделни огнища. Може би протичат и леко, но достатъчно, за да заразяват", смята Ива Христова.

Какво представлява маймунската шарка?

Маймунската шарка е рядко вирусно заболяване, което причинява симптоми на остра вирусна инфекция (треска, главоболие, мускулни болки) и обрив, който наподобява пъпки или мехури.

През 2022 г. за пръв път в Европейския съюз и по света са докладвани голям брой случаи в държави, в които заболяването не е било разпространено. По време на епидемията през 2022 г. в ЕС са съобщени над 20 000 случая. Тези случаи не са свързани с пътувания до места, където в миналото е било известно, че циркулира вирусът на маймунската шарка.

Как се предава маймунска шарка?

Маймунската вариола се предава при директен контакт между болен и здрав човек, заяви проф. Ива Христова от Центъра по заразни и паразитни болести. По думите ѝ директният контакт с обрива на болен е това, което води до инфекция.

„Не е доказан половият път на предаване. Доказано е предаване от майка на детето ѝ, както и предаване по респираторен път – от близко разстояние, при говорене или кашляне. Но основният начин за предаване на вируса е директен допир“, обясни тя пред bTV.

Какви са симптомите на маймунска шарка?
 
Симптомите включват лезии, които може трудно да се разграничават от другите поксвирусни инфекции и до известна степен — от варицелата.

Хората с маймунска шарка често имат комбинация от повишена температура, главоболие, втрисане, изтощение, подуване на лимфните възли, болки в гърба и болки в мускулите, лезии на лигавиците и кожен обрив. 

Обривът може да се появи преди или след другите симптоми и обикновено е разположен по лицето, ръцете, краката, около гениталиите или ануса. Кожните лезии често се появяват първо като петна, които се превръщат в пълни с течност мехури, след което се образуват корички и струпеи, преди кожата да заздравее напълно.

Повечето хора, които се разболеят от маймунска шарка, се възстановяват без усложнения. При тежка проява на заболяването може да се наложи хоспитализация и/или лечение с антивирусни препарати.

Как да се предпазим от маймунска шарка?

Заразяването с маймунска шарка може да се предотврати, като се избягва близък контакт със заразени хора и се спазва добра хигиена. Ваксинацията срещу дребна шарка — заболяване, причинено от сроден вирус — осигурява известна защита срещу маймунската шарка.

„Обривът е видим, ясен. Той невинаги е по цялото тяло, а е в района, където е станало заразяването“, допълва Ива Христова.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?