3906

Как да се предпазим: Мощните магнитни бури продължават, ще има и нови полярни сияния

Как да се предпазим? Мощните магнитни бури продължават, ще има и нови полярни сияния

 

Удрят ни нови, зловещи магнитни бури. Но има добри новини за всички любители на полярното сияние. След като миналия уикенд светлините озариха нощното небе, сега е почти сигурно, че ще има още, пише Би Би Си.

Предстои нова поредица слънчеви изригвания, по време на които ще има големи изхвърляния на плазма от Слънцето. Очаква се явлението да предизвика и полярни сияния.

От миналата събота Слънцето продължава да изхвърля повишена радиация. Огромно слънчево изригване във вторник прекъсна високочестотните радиокомуникации в световен мащаб.

Слънцето се доближава до това, което се нарича „слънчев максимум“ - точка по време на 11-годишен цикъл, когато активността му е най-силна.

Това се случва, когато магнитните полюси на Слънцето се обърнат - процес, който създава слънчеви петна.Този слънчев цикъл е 25-ият, откакто хората са започнали систематично да наблюдават слънчевите петна през 1755 г. Очакваше се да бъде тих, но учените казват, че изглежда по-силен от очакваното.

Интензивността на един цикъл се оценява по броя на тези слънчеви петна, обяснява Криста Хамънд, прогнозист за космическото време в Met Office. Но това всъщност не ни казва колко силни ще бъдат бурите, когато достигнат Земята, казва тя.

Дните и месеци с повече магнитни бури са изпитание за сериозен процент от хората. В този много полезен за вас текст обаче ще изброим абсолютно всичко, което ви е полезно, за да се преборите с тях. Както и за ваш плюс ще ви предоставим начин, по който да разбирате с пълна валидност в кой период ще изригнат магнитни бури.


Как да разберем дали сме под въздействието на магнитните бури?

Различни проучвания сочат, че почти 45 % от хората имат проблеми с магнитните бури, а напоследък броят им набъбва. Не всички от тях са наясно, че личното неразположение, повишената нервност, нарушенията в съня, физическа слабост и меланхолия, трудност при фокусиране, са породени или подсилени от магнитните бури. При немалко хора различни видове дискомфорт стават факт дори ден или два преди започването на магнитната буря, а при други - в окото на бурята.

В същото време има и положителна новина - със съвсем малки усилия човек би могъл да се адаптира и потуши реакцията си към магнитната буря, ако изгради разумни навици и правилни стратегии за справяне. Най-хубавото е, че тези навици са много хубави за вас и ще допринесат за здравето ви така, че не само когато започнат магнитните бури, а винаги в ежедневието да имате перфектна кондиция и всеки да се интересува как я поддържате. Затова тук ще ви предоставим всичко, което ви е нужно да знаете за магнитните бури и какви стратегии да използвате, за да се сблъскате с победен изход с тях.

Проверете дали сте метеочувствителни

Ако се окаже, че магнитните бури ви докарват до неприятни състояния, то по всяка вероятност вие принадлежите хората, предразположени към по-изразена чувствителност към времето и неговите промени. Дори и да е така, това не трябва да предизвиква притеснения - всъщност почти половината от населението са метеочувствителни.

Какво е най-характерното за тях? За тях има множество изследвания. Tе стигат до едни и същи резултати, които могат да се обобщят така:

Метеочувствителните хора страдат от различни промени в психическото здраве, както и физически дискомфорт, когато има различни климатични промени. Смяната на сезоните, по-голяма влажност или прекалена сухота на въздуха, тежките жеги или пронизващият студ, слънчевите изригвания им влияят значително повече, в сравнение с други.

Метеочувствителните хора предимно са малко по-емоционални. Понякога им се стоварват болезнени усещания в ставите или мускулите при по-сериозна амплитуда на времето. Невинаги успяват да спят добре. В повечето случаи признават, че имат по-ниска работоспособност, разсеяност и трудности при концентрация. Субективното усещане за задух е обичайно.

Хроничните заболявания създават проблеми при хората с изразена метеочувствителност. Например ако имате високо кръвно, сърдечни и неврологични проблеми, хормонални дисбаланси - със сигурност промените във времето биха могли да ви създатат чувство за неразположение . Магнитните бури са мъка за хипотониците - хората с ниско кръвно; те биха могли да изпитват неприятна слабост, инсомния и проблеми с апетита по време на магнитни бури или други климатични амплитуди.

Ако разпознавате в себе си този тип персоналност, не е време за притеснения: ето какво специалистите съветват да направите по време на магнитните бури.

Няколко хитрини, за да облекчите въздействието на магнитната буря?

•Какви хранителни вещества да приемаме по време на манитна буря

Как ще изглежда менюто ви в дните на магнитни бури и близките дни около тях, е от първостепенно значение за здравословния ви статус. Диетата, която ще подкрепи тялото и духа, е всъщност приятна и полезна. Всъщност тя е подходяща за всеки ден и месец, но ако не може да я спазвате непрекъснато, то поне в дните на магнитни бури се придържайте към следните хранителни продукти.

- Слагайте на трапезата повече плодове, зеленчуци и билки. Изключително подходящ вариант са стафидите, кайсиите и печените ябълки. Много добре подпомагат здравето бананите, заради съдържанието на калий.

- От домашните гозби, от варивата сега е перфектният момент за боб и леща. Тези варива действат изключително облекчаващо в дните с магнитни бури.

- Хлябът: Би било добре да е ръжен, защото за него са характерни най-ценните съставки - витамините от групата Б, които имат благоразполагащо въздействие за нервната система. Не консумирайте белия хляб поне в тези дни.

- Чайове и билки: Изборът е много голям, но тук ще ограничим до основните. Това са шипка, валериан, мента, глог, мащерка, маточина. Може дори да си направите коктейл от няколко билки, които влияят чудесно на здравето.

- Закуската е нещо, което не би било добре да пропускате . Направете си нещо с елда - тя е изключително полезна. Ако сложите в кашата мляко, имайте предвич, че е препоръчително нискомаслено.

- Опитайте се да избягвате месото, да се приема повече риба.

Полезни навици за добро здраве при магнитни бури

По време на магнитните бури не забравяйте да си почивате повече. В никакъв случай не пропускайте добрия сън - както през нощта, разбира се, така и, ако имате такава възможност, отдайте се на следобедната дрямка.

Разходките са от първостепенна важност, както и чистия въздух. Ако има наблизо парк или най-добре екопътека, сега е точният момент. Не е от голяма важност разходката да е дълга, но едни разведряващи 30 минути ще са ви изцяло достатъчни. Ако не ви е до разходка и предпочитате да прекарате повече време вкъщи, то една поне пет минутна гимнастика ще ви се отрази повече от добре и ще ви помогне да редуцирате влиянието на магнитните бури. Минералните бани ще ви повлияят добре също.

Намалете пърженото, мазните храни, храните с нишесте, алкохола. Поне с малко намалете цигарите. Не яжте пикантни и прекалено солени храни.

Освободете се от тежката физическа работа, както и от стреса. Редуцирайте застояването пред телевизора, компютъра и телефона. Забравете за устройствата със синя светлина преди лягане.

Половин таблетка аспирин, ако не ви причинява проблеми със стомаха и червата, ще има хубава роля в стратегията ви.

Можете да въведете в ежедневните грижи за себе си контрастен душ, тоест да редувате топла и студена вода в хигиенните ви навици.

По-хубаво е да намалите консумирането на силни чайове и кафета. Енергийните напитки са абсолютно забранени. Кофеинът както се знае, не е препоръчителен по време на магнитните бури, основно заради превъзбудата, която предизвиква. Предприемането на важни начинание не е препоръчително и шофирайте внимателно.

 

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?