Следвайте ни

Как да се предпазим, ако има болен от коронавирус вкъщи

viber icon

Със засилване на темповете на растеж на болните от коронавирус и недостатъчните легла в болниците, все по-често ще се налага да живеем със заразата, ако някой в семейството ни се разболее. 

Затова ще ви запознаем с няколко практични съвета, които да спазвате, за да ограничите вируса и да предпазите здравите членове на семейството.

Ограничете контакта със заразеното лице

Най-добрият метод за предпазване от инфекция не само с коронавирус, но и с какъвто и да е вирусен патоген, доказано си остава дистанцията. Ако имате болен вкъщи без значение дали няма симптоми или е с леки до средно тежки такива, ограничете близостта с него. Добре е той да се отдели в помещение, в което да пребивава сам. Санитарните възли се използват, само когато вие сте далеч от заразения. След употребата им е важно да се дезинфекцират щателно. 

Проветрявайте много често

За да разредите концентрацията на вирусни частици, които непрекъснато насищат въздуха в жилището ви при наличие на болен човек, е важно да проветрявате максимално често. Чистият въздух ще помогне да намалите риска от заразяване на останалите членове на домакинството. 

Строга хигиена

Насърчавайте стриктната хигиена в дома си. Болният трябва да мие ръцете си често и да спазва всички хигиенни мерки. Почиствайте санитарните възли след всяка употреба. Ако разполагате с повече от една баня, нека заразеният да използва едната, а останалите другата. Вентилирайте санитарните възли често. Ако нямате вентилатор в банята и тоалетната, проветрявайте често с отваряне на прозорци. 

Мийте ръцете си

Миенето на ръцете трябва да е често и достатъчно щателно. Измивайте с вода и сапун в продължение на поне 20 секунди. Не докосвайте лицето си, ако сте пипали нещо, което и болният ви близък е докосвал или е бил в близост. 

Помислете за носене на маска

Много хора не носят маски навън и вероятно още по-малко ще им се иска да го правят и вкъщи, но ако в дома има болен или заразен, носенето на маска може да помогне да намалите риска от инфектиране на останалите членове на домакинството. 

Дезинфекцирайте повърхностите често

Колкото по-често дезинфекцирате и почиствате повърхностите, толкова по-малък ще е рискът от разпространение на заразата в дома ви. Това важи за всяка вирусна или бактериална инфекция, не само за коронавирусната.

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?