2374

Как да се преборим с алергиите в най-цветния сезон

Най-свежият и цветен сезон – дългоочакваната пролет – може да ни зарадва не само с първите слънчеви дни, времето, прекарано сред природата, но и с неприятните пролетни алергии, типични за сезона. Ще познаете пролетните алергии по характерните за тях симптоми – хрема, сърбящи и зачервени очи, дразнене в гърлото, астматични пристъпи.

Тези симптоми и особено по-тежките сред тях, свързани не толкова с горните дихателни пътища, колкото с хрипове и проблеми с белите дробове, са в състояние да убият радостта от слънчевото време. Ако съумеете да се справите с пролетните алергии, ще имате щастието да се радвате пълноценно на пролетта. Задачата е трудна, но не е невъзможна и си струва да положите усилия, когато става въпрос за здравето и самочувствието ви.

Лекарите съветват – 5 начина да се справите с пролетните алергии

1. Медикаменти

2. Избягване на опасността

Не, не твърдим, че може да избегнете изцяло прашеца и полените, но е възможно да минимизирате опасността от тях, като затворите прозорците и останете на закрито винаги, когато е възможно по време на вятър. Ветровитото време разнася алергените най-лесно и те остават по тялото и дрехите ви. Ако се наложи да бъдете вън, ограничете се до градски райони и избягвайте местата с много растения или дървета като парковете и градинките. Изкъпете се веднага, щом с приберете, за да отмиете полените и да не се настанят чрез вас трайно в дома ви, водейки до непрекъснато дразнене и усложняване на състоянието ви.

Опитните специалисти споделят с вас и още една малка тайна – носете слънчеви очила или такива, имитиращи диоптрични. Дори да няма слънце. Те се явяват естествена бариера пред полените и им пречат да раздразнят очите ви. Маската – тип медицинска – също може да ви помогне, за да не вдишате алергените във въздуха във ветровито време.

Може да намалите количеството полипи, което внасяте в дома си, като събличате връхните дрехи на входната врата и не ги прибирате в гардероба си, както и ако събувате обувките си вън, за да не внесете с тях полипи по настилките в дома си.

Отложете пикниците и планинските преходи за следващия сезон и избягвайте да работите в градината особено дейности, свързани с косене, садене, плевене. Сушете прането си вътре, ако го оставите вън, ще полепнат по дрехите и спалното ви бельо полени, които ще усложнят състоянието ви.

3.  Помощ от менюто на масата

Ограничете приема на храни, които са непълноценни и вредни. Заменете ги с някоя или повече от списъка, който лекарите са изготвили за вас:

  • риба,
  • храни, богати на витамин С, които действат противовъзпалително,
  • орехи,
  • джинджифил. 

4.  Инвестиции в здравето

Инвестирайте във въздушен филтър. Той е ефективен не само срещу полените, но и при алергии от  космите на домашните любимци, праха и плесента. Инвестирането във филтър и инсталирането на такъв с високо качество в дома ви ще намали количеството алергени, циркулиращи във вашето жилище, и ще ви помогне да се справите с пролетните алергии.

5. Обичайте дъжда

Твърдението, че няма нищо по-хубаво от лошото време, важи в случая на пролетните алергии с пълна сила. Дъждът отмива всички полени и алергени от улиците и оставя въздуха свеж и чист. Ако избирате време за разходка през пролетта, нека е след дъжд.

Спазвайки тези простички съвети от специалистите, ще намалите контакта с алергените до минимум и ще съумеете да се радвате на топлото време и пролетта, без да ви притесняват пролетните алергии.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?