Следвайте ни

Как да се храним в жегите, без да пипнем лятно разстройство

viber icon

Горещото лято е „любимият" сезон на бактериите. То осигурява благодатни условия за техния растеж, а комбинацията с влага е особено благоприятна за развитието на микроорганизмите в храната. Резултатът е повече от плачевен: провалени почивки, киснене в тоалетната и реална опасност от обезводняване и усложнения. Затова трябва да се внимаваме какво консумираме и как го правим.

От основно значение е личната хигиена. Измиването на ръцете преди и след тоалетна, хранене и приготвяне на храна е закон. Доброто почистване на повърхностите, които са в
контакт с храната, е изключително важно. Редовно подменяйте гъбите, с които миете съдовете - в топлото време те се превръщат в истински развъдник на бактерии. Оставяйте ги да съхнат, по възможност - на слънце.

Съхранението на храната също е от първостепенно значение. Не позволявайте на различните продукти да контактуват помежду си, особено важно е това за месото и меките плодове и зеленчуци. Разпределяйте добре храната в хладилника и ако е необходимо, използвайте отделни пакетчета или стречфолио. При пътуване задължително си осигурете хладилна чанта, като в нея също опаковате по отделно храната. Ако нямате възможност за хладилна чанта, по-добре вземете само пакетирани храни и добре измити плодове и зеленчуци. За малките деца си остава вариантът да хапват готови пюрета, запечатани в бурканче, или да им приготвите инстантна каша. 

Когато вие приготвяте храната, трябва да внимавате за следните важни неща:

1. Избирайте здрави плодове и зеленчуци, без петна и наранявания.

2. Месото купувайте от проверени магазини и следете да добрия му вид и за срока на годност.

3. По-добре не рискувайте с покупка на мляко от производители, които продават прясно мляко в бутилки на улицата. Може и да е по-качествено от купешкото, но нито произходът, нито условията, в които е било съхранявано, могат да бъдат гарантирани. Същото се отнася и за яйцата.

4. Гответе храната достатъчно дълго и на висока температура, за да сте сигурни, че вредните бактерии са унищожени. Внимавайте с храненето навън!  

Ако решите да хапнете навън, помнете: 

1. Подминавайте съмнителните на вид капанчета, особено ако с вас ще се храни и дете.

2. Избягвайте да поръчвате пържени храни - не знаете дали мазнината във фритюрника е сменяна скоро. 

3. Не се доверявайте на храна, която е не в сезона си, която е нетипична за мястото, на което сте.

4. Насипни сладоледи, дюнери и пици - винаги с едно наум и избягвайте да ги давате на децата, колкото и да настояват. Рискът не си заслужава.

5. Внимавайте и с морските дарове от съмнителни места. 

6. Водата - тя е от изключително значение. Освен за достатъчния прием на вода през деня трябва да следите и качеството и. Ако сте на път или на почивка, по-добре пийте бутилирана вода, а не от чешмата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

послушните

05.08.2019 | 15:58

А като извършим всичките тези процедури ще ядем ли?

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?