46
Следвайте ни

Как да реагираме, ако детето се тръшка на обществени места

viber icon

Много родители се сблъскват с тръшкането на децата. Този често срещан проблем представлява бурна емоционална реакция от страна на малкия човек, която се задейства по различни поводи. От отказ от страна на родителя, през желание за внимание до проблем в развитието. Независимо дали реакцията е лека, или тежка, тръшкането е симптом, който показва, че детето се бори с емоции, които не може да регулира. Овладяването им е свързано с нивото на вътрешно напрежение, с външни фактори от заобикалящата среда и със способността на детето да влияе върху вътрешните си състояния. 

Гневът е най-честата емоция, която причинява подобна реакция. Детето чувства, че заслужава или се нуждае от нещо, което умишлено не му се дава – от нещо в магазина, до бонбон вкъщи. А тревожността е друго предизвикателство за малкия човек. Първата причина за всички тези кризи е, че детето не се е научило да управлява емоциите си. А втората е, че подобен тип реакция в минал период е била успешна. Детето свиква, че когато постъпва така, родителят му дава това, което иска.

Важно е родителите да знаят, че тези емоции са част от развитието. Всяко дете постоянно преминава през различни периоди. С времето и порастването го учим как да се справя с тези моменти, но по по-добър и приемлив начин. До голяма степен всичко зависи как родителят реагира на подобно поведение. Това реално определя колко често и бурно те се случват. 

Тук може би ще е интересно да споделя един метод за решаване на проблеми и не само с тръшкането. Преди обаче да започне този процес, трябва, както казват децата, да се "навием". Да си кажем:

Ще бъда колкото е възможно по-търпелив и толерантен към детето си. Ще се въздържам от оценки, присъди и проповеди. Ще слушам внимателно, защото може да чуя неща, които не съм чувал преди. Няма да се опитвам да разубеждавам и убеждавам. Ще бъда готов да възприемам нови идеи различни от моя светоглед. Ключовата дума е "уважение" към детето ми и неговите мисли, чувства, емоции. 

Започнете разговор с него. Но не можете да решавате проблеми, докато кипите от емоции. Затова първо си задайте въпроса: "Не бушуват ли в мен все още различни емоции, или съм достатъчно спокоен, за да започна този процес?" После проверете какво е настроението на вашето дете: "Моментът подходящ ли е да си поговорим?" Ако отговорът е "Да", тогава:

* Започнете с това какво чувства детето ви. (Предполагам, че сигурно се чувстваш...) 

* Продължете с това какво чувствате вие. ("Ето пък как се чувствам аз".)

* Предложете на детето да потърсите заедно приемливо решение и за вас, и за него. И ако е възможно, оставете го да даде първите няколко идеи. Но ако кажете: "А, това не е добра идея", целият процес прекъсва и вие обезсмисляте досегашната си работа. Може и да записвате всичките си идеи. Като самото писане не е най-същественото, но това по някакъв начин придобива особена тежест!

* Решете кои идеи ви харесват, кои не и кои искате да приложите на практика, като отказът за някои е добре да е: Не мисля, че би се чувствал/а много добре, ако...  Това ми звучи изпълнимо, бих могъл да го направя.

* Начертайте план за действие

Не позволявайте на детето в нито един момент да ви обвинява или укорява.

Когато обаче детето се тръшне на средата на супермаркета, вариантът с говорене или игнориране е по-труден. Много е трудно да отстояваш твърдата позиция, когато наоколо все ще се намери кой да обърне внимание на детето или да ви "посъветва" да му угодите. Т.е. ако детето вземе играчката от магазина и се тръшне на земята, ако вие откажете да я купите, върнете я на мястото й. В този момент каквито и да е приказки са излишни. След като оставите играчката, хванете детето и продължете. Важно е да покажете с поведението си кое може и кое не. Децата трябва да имат ясно изградени граници и правила. Те са склонни постоянно да проверяват дали правилата още важат. Което води до постоянство от ваша страна за всички правила и граници, които сте поставили да са едни и същи всеки път. 

Може би най-погрешните реакции, които можем да проявим, ако детето се тръшне:

- Не се притеснявайте, когато това се случи. Това НЕ ВИ прави лош родител

- По време на такава криза не заливайте детето си с въпроси и думи

- В никакъв случай не давайте на детето каквото поиска. ДА, хората ще ви гледат, може би ще ви съжалят или упрекнат. Фокусирайте се върху това да помогнете на детето си, а не какво мислят другите.

- Не давайте алтернативи – "Ако оставиш тази кукла, ще ти взема сладолед"!

- Родителите трябва да са единни. Не е добре единият да е забраняващ, а другият даващ.

- Не му говорете успокоително – това го кара да плаче още по-силно, защото вижда шанс да ви накара да направите това, което иска!

Най-важно е вие да останете спокойни. Да преминете през този етап със спокойствие, оптимизъм, търпение. Това е просто един период от израстването на вашето дете. Ако все пак не можете да се справите със вашите емоции и тръшкането на детето, ви съветвам да потърсите професионална помощ. 

Лилия Димитрова е детски психолог. Завършила е бакалавърска степен "Психология", както и магистърска степен "Позитивна психология" към ПУ "Паисий Хилендарски". Член е на Дружеството на психолозите в Република България и на Българска асоциация по хипноза и хипнотерапия.

Първата сесия винаги е само с родителите, без присъствие на детето. В нея се проследяват акценти от развитието му до настоящия момент, минали травматични събития, преодоляване на стресогенни епизоди, взаимоотношения с биологичното и разширеното семейство, с връстници, учители и възрастни извън семейния кръг. В тази първа сесия се изяснява заявката на родителите за работа с детето. Втора сесия - по възможност насаме с детето, съобразено с възрастта му и актуалното му психо емоционално състояние. Обратна връзка за детето си ще получите още същия ден, но със сигурност - не пред него.   

 

 

Коментари (7)

Бай Илия

Бай Илия

13.12.2021 | 21:16

Платена статия. Ако си мисли,че ще придобие нови клиенти,много се лъже. Какъв психолог е тази мома?

Отговори
0 0
Иво

Иво

08.12.2021 | 06:52

Едно време ми палеха врата и ми минаваше, доколкото си спомням.

Отговори
1 0
Верослав Попов-веро

Верослав Попов-веро

03.12.2021 | 13:31

Сийке тъпа ОВЦА си ти и само ти когато не можеш да вникнеш във това какво е написано и най вече за кого и от кого Замълчи ,Замълчи завинаги крокодил

Отговори
2 0
татковците, сега като видят

татковците, сега като видят

02.12.2021 | 18:41

тая кака сами ще си тръшнат децата!

Отговори
0 0
kak'Сиика

kak'Сиика

02.12.2021 | 14:41

Тъпа овца. Когато детето се тръшка значи му липсва внимание. Поговори му кротко, прегърни го и като се успокои му покажи видео как се е тръшкало и обсъдете случката.

Отговори
1 3
Роро

Роро

02.12.2021 | 13:30

Модерно стана да ходиш на психолог. Едно време шамарчето вършеше по-добра работа :)

Отговори
6 3
Батко

Батко

02.12.2021 | 13:42

Ела да ти ударя няколко шамара, после ще те дам на бабата да ти сложи малко фон дьо тен.

Отговори
3 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?