Следвайте ни

Как да разпознаете мъртвото течение СНИМКА

viber icon

Честа причина за удавянията е мъртвото течение, което традиционно настъпва през август, но през последните години подранява и се появява дори през юни.

Мъртвото течение се образува от разбиващите се вълни, които пренасят вода към брега. Щом достигне брега, тази вода се оттегля обратно към морето. При определени условия, свързани с формата на брега и дъното и силата на вълните, оттеглянето се случва под формата на течение, насочено навътре в морето, перпендикулярно на брега. Обикновено така образуваният воден поток губи силата си на неголямо разстояние от брега, близо след линията на разбиващите се вълни. Мъртвите течения могат да са много тесни, но понякога достигат стотици метри в широчина, пише  bgdnes.bg.

Преди влизане в морето внимателно огледайте водата

Мъртвото течение е основна заплаха за плажуващите. То е особено опасно за неумелите плувци или за хората, които не умеят да плуват, но може да има скорост, достатъчна да отнесе дори опитни плувци навътре във водата. Обстоятелството, че зоната на мъртвото течение обикновено изглежда по-спокойна и по-подходяща за плуване от съседните, по-плитки зони, създава допълнителна опасност. Мъртвото течение не тегли към дъното, а навътре в морето.

Ако видите празно и тихо пространство между вълните, не си позволявайте да влизате във водата.

Мястото между двете стрелки всъщност е мъртвото течение. Това е много силно течение, което няма да ви позволи да се върнете на брега, а ще ви завлече доста навътре в морето.

Не бива да се паникьосвате, ако течението ви дърпа

За да излезете от него, не трябва да се съпротивлявате, а да следвате едно просто правило, което може да ви помогне да се измъкнете от прегръдката на водата и да стъпите отново на суша. Идеята е, че не трябва да се паникьосвате и да се борите с мъртвото вълнение. Не е препоръчително да се правят опити да се плува срещу течението, защото това може да доведе до изтощаване на плувеца, без да го приближи към брега, и впоследствие да предизвика уплаха и паника.

Тo действа на около 100 метра от брега - това е и разстоянието, на което обикновено може да ви отдалечи. След като усетите, че силата му намалява, започнете да плувате успоредно на брега. В момента, в който можете да го направите и водата не ви връща обратно, насочете се право към плажа, използвайки вълните за помощ.

Мъртвото течение невинаги е лесно разпознаваемо за средностатистическия плажуващ. Оглеждайте се също така за район със забележимо различен цвят на водата, постоянен поток от морска пяна, водорасли или друга плаваща материя, която се отдалечава от брега, и неравномерност в изгледа на разбиващите се вълни.

В България погрешно се смята, че най-често се появява в началото на август. Това е суеверие, свързано с така наречения Ден на удавника - 2 август, Илинден, според стария църковен календар. Мъртво течение има и през пролетта, есента и зимата, но тогава по обясними причини, че няма масово летуване, шансът да се попадне в него е минимален.

Мъртво течение може да се образува на всеки бряг, където се разбиват вълни - морски, океански или езерен. В САЩ мъртви течения са причина за 80% от водните спасителни операции на плажове с прибой.

Често мъртвото течение се бърка с мъртвото вълнение, което е съвсем различно природно явление. Вълнението е поредица от механични вълни в океан, море или езеро, които се разпространяват по повърхността на водата и не са образувани в резултат на непосредствената дейност на местни ветрове, а на по-далечни климатични системи. Мъртвото вълнение често има голяма дължина на вълната, но това зависи от размера, силата и продължителността на климатичната система, от която произхожда, и от размера на водното тяло. Например дължината на вълните рядко надвишава 150 м в Средиземно море. Дължини на вълната над 700 м възникват като резултат от най-силните бури.

Вълнението на морето в края на юли и през август се засилва заради появява на мелтема - сух сезонен вятър, който идва от север и духа в югозападна и югоизточна посока. Името му идва от италианското mal tempo, което в превод означава "лошо време". Макар и не постоянен, вятърът на моменти е много силен и това оказва влияние върху морето.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?