2374
Следвайте ни

Как да разпознаем инсулта и как да реагираме, за да помогнем

viber icon

Инсултът продължава е сред водещите причини за смърт в световен мащаб. Хората, получили инсулт, умират защото не са стигнали навреме в болница. За първите симптоми и за това къде да бъде транспортиран такъв пациент по темата в NOVA говорят доц. Росен Калпачки, невролог и Дорина Добрева - председател на Асоциацията за инсулт и афазия.

По думите на доктора при инсулт единственото разумно решение е отпушване на кръвоносния съд, където се е появил съсирек.

Дорина Добрева пък разказва, че причината да се заеме с тази Асоциация е, че през 2016 г. майка й става жертва на мозъчен удар и след редица перипетии и липса на свободни легла, отказват да я приемат в болница. Така инсултът я поразява.

"Посветих много часове да търся в интернет и да чета книги, за да разбера какво да се направи при инвалидизация и загуба на говор", споделя тя. И добавя, че в сътрудничество с МЗ е стартирал Национален план за борба с инсулта.

Свързва се със световни организации и се запознава със спецификата на реакциите при инсулт.

Доц. Калпачки обяснява, че основните симптоми на инсулт са три - асиметрия в лицето, слабост и изтръпване на крайниците и нарушение в говора.

"Поне един от тях е достатъчно, за да се стартира процедура по лечение. Както може да се звънне на 112, така и вие с личната си кола да придвижите пациента до болница, за да получи спешна помощ", заяви медикът.

Коментари (1)

сега майка много ми липсва, дори след година и 10 мес.

сега майка много ми липсва, дори след година и 10 мес.

31.10.2021 | 18:37

Майка почина от инсулт, една сутрин не беше станала - трети, първите бяха слаби, извика стария, че нещата не са нормални, Бърза помощ, интензивното беше добре, след една седмица там, не ни пускаха, точно преди Ковида, върнаха ни я парализирана, изкривена, в интернет няма нищо, как да я храниш, никой не ти казва, не я взеха за рахабилитация, ходехме на контролен преглед, после се влоши, извикахме Бърза помощ и доктора единствен до тогава каза, че шансовите й не са добри, почина на 24-тия ден!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?