46

Как да различим зимните алергии от настинката

Излагането на вътрешни алергени често е причина за отключване на алергии през зимата. Тъй като хората прекарват повече време в домовете си, особено в помещения с лошо проветрение, те могат да бъдат изложени на повече от тези алергени, което след това може да доведе до симптоми на зимни алергии.

Симптомите на зимните алергии са подобни на тези при други сезонни алергии, а някои симптоми също могат да наподобяват тези на настинка. Някои промени в начина на живот и лечения могат да помогнат на хората да се справят с алергиите през зимата.

Какви са причините за зимните алергии?

Пролетните, летните и есенните алергии са сезонни, което означава, че се появяват, когато определени алергени, като полените на дървета, се разпространяват във въздуха.

Зимните алергии зависят повече от начина на живот, отколкото от сезона, защото повечето зимни алергени възникват на закрито. Най-честите причини за зимни алергии включват: спори на плесени, пърхот от домашни любимци, прах, акари, хлебарки, включително и техни изпражнения.

В страните с топъл климат растенията произвеждат алергени и през зимните месеци. Хората, живеещи при такъв климат, са изложени на полени през по-голямата част от годината.

По какво си приличат зимните алергии и настинката?

Симптомите на настинка и зимна алергия могат да бъдат много сходни, което затруднява тяхното разграничаване.

Възможно е алергия да бъде развита във всяка възраст и дори след години без реакция човек може да стане алергичен към алерген в дома му. Ако човек преди не е имал алергии, не означава непременно, че симптомите му са причинени от настинка.

Симптоми, които продължават повече от няколко седмици, обикновено са в резултат от алергии. Симптомите, които се появяват внезапно, е по-вероятно да са причинени от настинка, особено ако човек няма анамнеза за алергии. Съществуват някои разлики в симптомите, които могат да помогнат да бъдат разграничени алергиите от настинката:

- Настинката може да причини треска, а алергиите не променят телесната температура на човек;

- Настинката може да причини болки, докато алергиите обикновено не причиняват; Болките в гърлото са често срещани при настинка, но се появяват по-рядко при алергии;

- При настинка може да бъде изпитана тежест в гърдите. За разлика от настинките, само при някои алергии като алергична астма се съобщава за болка в гърдите;

- Кашлицата е по-честа при настинка, въпреки че може да се появи и при алергии;

Настинката отминава без лечение. Зимните алергии могат да отминат само когато времето се промени и човек прекарва повече време навън.

- Настинката обикновено не причинява сърбящи обриви или сърбеж на очите, докато при алергиите са често срещани.

Лечението на зимни алергии зависи от тежестта на симптомите и вида на алергиите. Някои лекарства като антихистамини без рецепта, назални стероиди и предписани лекарства с рецепта могат да помогнат за контролиране на симптомите, съветват от puls.bg.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?