46

Как да различим настинка, грип и COVID-19

Медицински експерти на Министерството на здравеопазването обясниха разликите между настинката, сезонния грип и COVID-19. Те са заразни заболявания, които се предават по респираторен път и са причинени от различни вируси – риновирусите причиняват настинки, грипните вируси водят до грип, а COVID-19 се развива поради коронавируса SARS-CoV-2.

„Признаците на настинка са основно нарушено дишане през носа, кашлица и дращене в гърлото. В редки случаи може да се появяват лека температура, главоболие и отпадналост. Обикновено не настъпват усложнения и оплакванията отшумяват за няколко дни.

За разлика от настинката сезонният грип се характеризира с внезапна поява на висока температура, кашлица и болки в гърлото, придружени с главоболие и болки в мускулите и ставите. Усещането е за тежко боледуване. Други признаци на заболяването са обща слабост, втрисане, изпотяване, загуба на апетит, хрема и гадене.

Най-честото усложнение при сезонния грип е пневмонията, а при децата може да бъде развита и инфекция на средното ухо. В редки случаи може да се стигне до възпаление на мозъка и на сърдечния мускул. Оплакванията, свързани със симптомите на сезонния грип, продължават повече от седмица.

При COVID-19 често срещани симптоми са кашлица и повишена температура. Възможно е да се появят болки в гърлото, главоболие и болки в крайниците, както и обща слабост, а с течение на времето и задух. Възможни са и други признаци на заболяване като гадене, конюнктивит, подуване на лимфните възли и сънливост,  нарушения на обонянието или вкуса.

Инфекцията може да протече безсимптомно, но също така да засегне дихателната и други системи в човешкото тяло. Възможни са различни усложнения и тежки възпалителни реакции. Особено уязвими за тежко протичане и усложнения при заразяване с грипен вирус или с коронавируса са възрастните хора и хората с хронични заболявания.

Въпреки че грипът и COVID-19 в повечето случаи протичат с типична клинична картина, за тяхното разграничаване е необходимо да се извърши лабораторно изследване. При доказване на грипен вирус от съществено значение е ранното прилагане на антивирусен лекарствен продукт за лечение“, се казва в официалното съобщение на Министерството на здравеопазването.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Язе веке дадох ишерет на виртуалния дофтор

Язе веке дадох ишерет на виртуалния дофтор

24.01.2023 | 23:20

Пикаем във един буркан петлитров Бъркаме със показалеца си и показваме среден пръст на чииииййййфутската нагла фармацевтична пасмина Тя веднага ще ни смъкне диагнозата От грип или Ковид сме болни Аз вече го направих Сега чакам резултата Не забравяйте че те смъкват диагнозите виртуално Така че цъкайте по клавиатурата със средния пръст а не със показалеца за да не получите грешна диагноза или недай се Боже минуси Което ич не ми се вярва разбира се А сега глейте къвъ диагноза ша ми смъкнат Я се надявам да е най малкото Ковид Щот веке 50 години все грип съм карал Време е за нещо по модерно все пак Нали

Отговори
0 1

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?