Следвайте ни

Как да разберем защитени ли сме от морбили

viber icon

Морбили е остро вирусно заболяване, което се предава по въздушно-капков път. Вероятността да се разболеете при среща с носител на вируса е 95-100%.

Единственото ефективно средство срещу морбили е ваксинирането. Морбили е опасна болест, която може да доведе до смърт.

Първата ваксина срещу морбили се дава на деца на възраст 12-15 месеца, втората - на 12 години. Въвеждането на втората доза допринася за развитието на защитен имунитет. При тези, които са били ваксинирани два пъти, но въпреки това са се разболели, болестта преминава в по-лека форма. 

Защитени ли сме?

Това можем да го разберем чрез провеждането на кръвен тест. Може да дадете кръв за анализ на имуноглобулин G за вируса на морбили, в която и да е лаборатория. Кръвта за антитела трябва да се дава на празен стомах. Преди провеждане на изследването е желателно да избягвате емоционалното претоварване, да не се занимавате с тежка физическа работа и да не приемате алкохол. 

Какво показват резултатите от изследването?

Анализът помага да се установи концентрацията на антитела към определена инфекция и да се определи нивото на имунитета. Ако титърът на антитялото е нисък, по-добре е да се реваксинирате.

Личният лекар ще ви посъветва най-добре дали трябва да си направите повторна ваксинация. Реваксинацията се препоръчва за хора на възраст от 20 до 55 години. Противопоказания за ваксинация са: първичен или вторичен имунодефицит, мононуклеоза, онкологични заболявания.

Как може да се заразите с морбили?

Лесно е да се заразите: вирусът на морбили се предава на здрав човек чрез кихане, кашлица, говорене и дори при дишане. Хората, които не са преболедували от морбили и не са ваксинирани срещу тази инфекция, може да се заразят с нея през целия си живот: незащитеният човек ще се зарази и ще се разболее в 100% от случаите, когато се срещне с патогена.

Защо морбили е опасна за възрастните?

При възрастни болестта протича много по-тежко, отколкото при децата. Обривът при възрастните е по-обилен, петната са по-големи и често се сливат едно с друго. Много от заразените с вируса получават многобройни кръвоизливи в кожата. Морбили е особено опасна поради развитието на усложнения. Ако при децата най-честите усложнения са на дихателните органи - пневмония, ларингит и ларинготрахеит, то при възрастните най-често се засяга мозъкът и неговите обвивки, което се проявява като менингит, менингоенцефалит, енцефалит. Често се регистрира възпаление на нервните корени (полиневрит). Развитието на енцефалит на кората на мозъка при възрастни често води до летален изход. 

През 2006 г. в много европейски страни бяха докладвани големи огнища на морбили. Сред пациентите основната част са млади хора на възраст 20-30 години. Според резултатите от проучване на имунитета е установено, че повече от 30% от хората в тази възрастова група не са защитени срещу морбили. Тази ситуация предполага, че хората на възраст 20-30 години имат реален риск да се разболеят, ако заминат в друга страна, където епидемичната ситуация остава нестабилна или в случай на нови отклонения от патогени на морбили в нашата страна.

Какви са клиничните признаци на морбили?

1-2 седмици след инфекцията се появяват признаци на заболяването: температурата се повишава до 38-40 градуса, има хрема, кашлица, гласът става дрезгав, клепачите стават червени и се подуват, увеличават се лимфните възли. Няколко дни след началото на заболяването се появява основният признак на морбили - обривът. В същото време всички други симптоми на заболяването се увеличават.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?