4232

Как да приготвим идеално сварени яйца?

С тези съвети ще можете всеки път да приготвяте яйца с желаната от вас текстура и вкус

 

Преди варене, извадете яйцата от хладилника и ги оставете да достигнат стайна температура. Това намалява риска от спукване при потапяне в гореща вода. Също така, използването на яйца, които не са съвсем пресни (на около 3 дни), улеснява беленето след сваряване.

 

Метод на варене

Подредете яйцата в тенджера и ги залейте със студена вода, така че да бъдат напълно покрити. Този метод позволява равномерно загряване и намалява вероятността от напукване.
Поставете тенджерата на котлона на средно висока температура и изчакайте водата да заври. Когато водата започне да кипи, намалете огъня, за да поддържате леко къкрене.

От момента на завиране, засечете времето според желаната степен на сваряване:

Рохки яйца: 4-5 минути за течен жълтък и твърд белтък.

Полутвърди яйца: 6-7 минути за мек жълтък и стегнат белтък.

Твърдо сварени яйца: 8-10 минути за напълно сварен жълтък и белтък.

 

Охлаждане и белене

След изтичане на необходимото време, извадете яйцата и ги поставете веднага в купа със студена вода или под течаща студена вода. Това спира процеса на готвене и улеснява беленето. Оставете ги да се охладят напълно преди да ги обелите.

 

Анкета

Как оценявате новото редовно правителство "Желязков"?