Следвайте ни

Как да преборим страха от заразяване и да се върнем към социалния живот

viber icon

Пандемията свари всички неподготвени и макар да се вижда светлина в тунела, все още много хора се плашат от идеята да се върнат към нормални социални контакти лице в лице.
Клиничният психолог д-р Джули Смит казва, че всъщност „нещата при вас са наред”, пише Би Би Си. 

"Нашите ежедневни дейности стават наша зона на комфорт", обяснява Смит. "Когато попаднете в ситуация, в която не сте били от известно време, мозъкът ви предизвиква реакция на стрес – така е устроен. Той казва:" Това е нещо ново, нещо- необичайно. Бъдете внимателни. " 

 Но Джули Смит уверява, че ако просто се върнете към действията, с които бяхме свикнали преди карантината, реакцията на стреса ще отшуми, пише actualno.com. 

Дотогава разгледайте шестте й съвета за справяне с тревожността и за подпомагане да се върнете на правия път. 

Съвет 1: Не отлагайте  

Пасивността и бездействието подклаждат безпокойството и го изострят в дългосрочен план. Така че започнете веднага! Но ако се чувствате тревожни, защо не започнете от малко? Можете да започнете, като изберете социална дейност, с която е по-лесно да се справите. 

Съвет 2: Правете го възможно най-често  

Колкото по-често правите нещо, толкова по-бързо тези действия ще навлязат във вашата зона на комфорт. Така че, ако преди всяка седмица сте били на кафе, започнете да ходите отново. Всяка седмица. 

Съвет 3: Изберете внимателно върху какво да се съсредоточите  

Когато се фокусираме върху нещата, които ни карат да се тревожим, тази тревожност се увеличава. Когато мислим какво ни вълнува или колко дълго не сме виждали приятелите си, това е по-скоро като приятно очакване, отколкото тревожност. 

Съвет 4: Помнете „ефекта на прожектора“  

„Ефектът на прожектора“ е когнитивно пристрастие, което се засилва по време на тревожни моменти. Вярваме, че другите ни гледат и оценяват повече, отколкото е в действителност, защото повечето хора са много по-фокусирани върху себе си, отколкото си мислим. 

Съвет 5: Говорете с някой, на когото имате доверие  

Важно е да говорите за своите притеснения с някой, на когото имате доверие. С възобновяването на социалната активност мнозина ще бъдат обезпокоени от мисли за здраве и опасност от заразяване. След като разберем, че не сме сами в това, тези притеснения ще станат по-лесни за управление. 

Съвет 6: Започнете със семейството и приятелите  

Ако започнете да взаимодействате първо със семейството и приятелите си, ще ви бъде по-лесно - ще трябва да се притеснявате по-малко, за да отговорите на техните очаквания. На първо място, спомнете си какво ви е харесало преди и започнете да го правите отново. И така, защо да не се обадите на приятелите си и да не си уговорите да пиете по чаша кафе?

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?