Следвайте ни

Как да победим безсънието ИЗПИТАНИ СЪВЕТИ

viber icon

Експертите твърдят, че не е нужно да взимате приспивателни, ако не може да заспите лесно, защото може да се преборите по естествен начин. Ето някои съвети как да го направите, според “The Sun”.

Не използвайте технологии преди сън

Ясно е, че няма как напълно да се откажете от компютри, телевизор, телефони; особено, ако работата ви е на компютър. Но намелете времето, което прекарвате пред лаптопа или телефона преди сън. Заради мерките и намалените социални контакти, хората все повече използват социални мрежи, за да поддържат връзка с близки и приятели. Но, ако правите това често вечер, това нарушава циркадния ви ритъм. Един час, прекаран пред екрана, забавя продукцията на хормона мелатонин, свързан със съня, с 3 часа, показват проучвания.

Избягвайте дремките

Може да ви се струва логично да дремнете през деня, ако през нощта сте спали малко или лошо. Но това не е правилният отговор. “Да дремвате прекалено много или за прекалено дълго може всъщност да повлияе на способността ви да спите през нощта.”, твърди д-р Верена Сен. Най-подходящото време за дремки е между 14 и 15 ч., когато е нормално да изпитаме малко повече умора. Но не трябва да спите в късния следобед или вечерта, ако искате през нощта да спите добре. Лекарката дори съветва дремките да са по 15-20 мин.

Нагласете правилната температура

Изкушаващо е да пуснете печката или да увеличите парното през студените зимни дни, за да направите стаята по-топла, но това не ви помага. Хубаво е да спите на хладно място, за да е сънят по-качествен. Температурата в стаята трябва да е между 15, 5 и 19 градуса по Целзий.

Носете чорапи

Да носите удобни, меки, широки чорапи, за да са краката ви по-топли, е полезно. Това стимулира кръвообръщението и разширява кръвоносните съдове. Така, температурата на тялото може да падне по-бързо, което е ключово за качествен сън. Температурата на тялото трябва да е с 1 градус по-ниска от обикновено, за да заспим и да не се пробуждаме.

Тренирайте

Тренировките са чудесен начин да поддържате форма, да свалите няколко килограма и да имате повече тонус. Оказва се, че те помагат и при безсъние. Особено, ако тренирате навън. Упражненията повишават настроението, намаляват нивата на стреса, дават ни енергия, помагат ни да сме фокусирани и правят съня по-качествен. По-хубаво е да тренирате сутрин, когато е светло, за да се разсъните и да се освободите от стреса. Ако тренирате вечер, после може да имате проблем със заспиването.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?